Sarens gaat nog dieper in het rood

In Bulgarije neemt Sarens de hijswerken voor zijn rekening van het pijpleidingproject in Burgas. ©RV DOC

Het kranenbedrijf Sarens heeft er een bar slecht 2016 op zitten. De omzet daalde met 7 procent, het operationeel verlies lag de helft hoger dan vorig jaar en het nettoverlies verdubbelde bijna.

In 2015 kreeg het kranenbedrijf uit Wolvertem al een daling van de omzet te slikken. Vorig jaar ging de omzet opnieuw omlaag, van 594 miljoen euro naar 555 miljoen euro (-6,6%).$

Verlies opdrachten

Het bedrijf wijt dat aan de lage prijzen voor grondstoffen als olie, gas en ertsen, waardoor klanten hun investeringen in nieuwe sites en projecten uitstellen. Vooral in Australië, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika laat zich dat voelen. 'Het verlies aan opdrachten werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door bijkomende opdrachten in raffinaderijen en voor onderhoud van industriële sites', klinkt het.

25%
Sarens is voor meer dan een kwart van zijn omzet afhankelijk van de olie- en gassector.

De winstcijfers daalden nog meer dan de omzet. De bedrijfswinst zakte met de helft (van 49 miljoen naar 26 miljoen euro) en de operationele kasstroom (ebitda) ging van 150 miljoen naar 129 miljoen euro (-14%), ondanks de terugvallende kosten die gepaard gaan met minder opdrachten.

De vermindering van het aantal werknemers leidde wel tot lagere loonkosten, maar daar gingen ook voor 11 miljoen euro sluitings- en herstructureringskosten mee gepaard. Andere tegenvallende kosten zijn financieel van aard: wisselkoersverliezen en de overboeking van uitgestelde belastingen.

Het nettoverlies steeg van 17 miljoen naar 31 miljoen euro. De schulden daalden het voorbije jaar licht van 692 miljoen naar 677 miljoen euro, op een balanstotaal van 1.195 miljoen euro. Het bedrijf probeert al een tijdje zijn rentelasten terug te dringen door meer te kiezen voor het leasen van kranen.

Olie en gas

Sarens kort

- Wereldspeler in het hijsen en transporteren van zware stukken.
- Tussen 2003 en 2014 steeg de omzet van 100 miljoen naar 638 miljoen euro.
- Vorig jaar viel die terug van 592 miljoen naar 555 euro (-6,6%).
- Ebitdamarge: 129 miljoen euro (23%).
- In 2011 bracht de investeringsgroep Waterland 100 miljoen euro in het kapitaal (22%).
- Sarens telt 4.500 werknemers en 1.500 kranen.
- 100 vestigingen in 63 landen. 

 

 

 

 

Sarens is in handen van de gelijknamige familie en de Belgisch-Nederlandse investeringsgroep Waterland (22%). In 2011 stapte ze voor 100 miljoen euro in het kapitaal.

Het bedrijf is aanwezig in 63 landen en doet daar zware hijs- en transportwerken voor grote industriële projecten, zoals de bouw van bruggen, kerncentrales, raffinaderijen, gaspijpleidingen, mijnbouwinstallaties, enzovoort. Het bedrijf is voor meer dan een kwart van zijn omzet afhankelijk van de olie- en gassector.

Vorig jaar voorzag Wim Sarens, CEO en telg van de derde generatie in het familiebedrijf, al een forse daling van de omzet met 10 procent. '2016 zal een overgangsjaar zijn. We verhuizen nogal wat kranen van Australië, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika, waar de mijnbouw ingestort is, naar India, Egypte en Mexico, waar energiecentrales, windmolens en grote bouwprojecten op stapel staan. Maar kranen die onderweg zijn, brengen niets op.' 

Doorn

Sinds de instap van Waterland kwam de focus steeds meer te liggen op de winstgevendheid. Dat ook die al voor het tweede jaar op rij onder druk staat moet de investeringsmanagers van het fonds een doorn in het oog zijn.  

Begin dit jaar stapte financieel directeur Magnus Bjorkman, die nog maar sinds half 2014 in dienst was, op. Oud-gediende Ludo Verrijken, die al 26 jaar voor het bedrijf werkt, volgde hem op. Het is niet duidelijk of het opstappen van Bjorkman iets te maken heeft met de tegenvallende cijfers. Het bedrijf was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content