Sarens geeft zichzelf financiële ademruimte

Sarens is nog steeds grotendeels in handen van de gelijknamige familie. ©Emy Elleboog

Het familiale kraanbedrijf geeft nieuwe obligaties uit om er oude schulden mee af te lossen.

Sarens geeft voor 300 miljoen euro obligaties uit om 250 miljoen euro aan oude schulden mee af te lossen. De coupon van de nieuwe obligatie is nog niet bekend. Hij zal eind deze week, na presentaties voor beleggers, bekendgemaakt worden. De brutocoupon op de bestaande obligaties bedroeg 5,125 procent.

Het kraanbedrijf wil met de opbrengst de bestaande obligatielening - die in februari 2022, na zeven jaar, zou vervallen - vervroegd terugbetalen en tegelijkertijd de looptijd van de schulden verlengen tot 2027. De grote aflossing van de schulden wordt verder in de toekomst verschoven.

5,125%
Coupon
Sarens betaalde op zijn bestaande obligaties een brutocoupon van 5,125 procent.

Sarens, goed voor 4.900 werknemers wereldwijd, is grotendeels in handen van de stichtende familie. Het investeringsfonds Waterland bezit 22 procent. De jongste jaren staan de resultaten van de groep onder druk. Ze zag haar omzet in 2018 krimpen (-1,2%) tot bijna 595 miljoen euro en dook, onder meer door wisselkoerstegenvallers, voor 39,9 miljoen euro in het rood. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg met bijna een vijfde tot 30,3 miljoen.

Telenet

Sarens is niet het enige bedrijf dat inspeelt op de lage rente om zijn schulden te herfinancieren. Telenet herfinancierde vorige week vlot 3,3 miljard euro aan schulden. Met de operatie verlaagde Telenet de rente op zijn obligaties met 25 basispunten (0,25 procentpunt). Per jaar bespaart het zo 8,5 miljoen euro.

Het zijn sinds Nieuwjaar de enige twee obligatie-uitgiftes van formaat in ons land. Vorig jaar gaven Belgische bedrijven voor bijna 20 miljard euro obligaties uit, waarvan 14 miljard op het conto van AB InBev komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect