Voor het eerst meer dan 10.000 vastgoedmakelaars

©Ã‚© Comstock Select/Corbis

Dat het goed gaat met de vastgoedmarkt is ook te merken aan het aantal vastgoedmakelaars. Vandaag zijn ze met 10.041, het hoogste aantal sinds 1996.

De voorbije jaren stegen de prijzen van de woningen naar nooit geziene hoogtes. Woningen werden massaal verkocht en verhuurd, steeds meer via bemiddeling door vastgoedmakelaars. Vandaag is er één vastgoedmakelaar per 1.140 inwoners.

Vastgoedmakelaars moeten erkend zijn door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Dat BIV sluit deze maand af met 10.041 leden. Begin dit jaar waren er dat nog maar 9.997, en dat was al 12 procent meer dan vijf jaar eerder.

De titel van vastgoedmakelaar is sinds 1993 een beschermd beroep, net zoals architect of advocaat. Iemand mag zich titularis  noemen na een stage van minstens één jaar en een bekwaamheidstest. De beroepsbeoefenaars dienen een deontologische code na te leven, die ook een vormingsplicht bevat.

Van een historisch record is officieel geen sprake. Bij het oprichting van het Instituut in 1995 kregen 12.411 personen die erkend wilden worden een BIV-nummer. Hoeveel mensen in die overgangsfase ook effectief makelaarsactiviteiten uitoefenden, is niet bekend. Na 1996 zakte hun aantal al onder de 10.000.

De gemiddelde vastgoedmakelaar is 46 jaar oud, mannelijk (70 procent) en Vlaams (58 procent).

In Vlaanderen komen de meeste makelaars uit West-Vlaanderen (1.513). De lucratieve markt van kustwoningen is daar niet vreemd aan. Alleen Knokke heeft al een paar honderd vastgoedmakelaars.

Op de tweede plaats komt Antwerpen (1.339), gevolgd door Oost-Vlaanderen (1.329), Vlaams-Brabant (869) en Limburg (572).

Nationaal spant het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de kroon met 1.845 makelaars.

Syndicus

4.367 vastgoedmakelaars mogen enkel  als vastgoedmakelaar-bemiddelaar optreden. Daarnaast hebben 5.399 makelaars het dubbelstatuut van bemiddelaar-syndicus. Zij mogen zowel activiteiten als bemiddelaar uitoefenen  als mede-eigendommen beheren.

Daartegenover staan 275 syndici die enkel als syndicus actief mogen zijn. Dat aantal is klein maar het stijgt wel, omdat er steeds meer mede-eigendommen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content