Advertentie

Zes op de tien werven lopen vertraging op

Polyurethaanisolatie behoort tot de materialen die het sterkst in prijs gestegen zijn. ©Wouter Van Vooren

Almaar meer bouwwerven zien zowel de leveringstijden als de grondstoffenprijzen oplopen.

De bevoorradingsproblemen in de bouwsector lopen op, leert een rondvraag van Confederatie Bouw bij 204 bedrijven. Bijna twee op de drie van hen zagen de levertermijnen twee weken langer worden. Bij meer dan een op de drie gaat het om vier weken langer. Beide cijfers liggen iets hoger dan bij een eerdere rondvraag in juni.

Vooral de levertermijnen van hout en polyurethaanisolatie stijgen. Dat laatste is isolatie op basis van schuim, dat gemaakt wordt door het beursgenoteerde Recticel.

15%
prijsstijgingen
Bijna zes op de tien aannemers spreken van prijzen die meer dan 15 procent hoger zijn dan in november 2020.

Samen met de leveringsproblemen stijgen de prijzen. Bijna zes op de tien aannemers spreken van prijzen die meer dan 15 procent hoger zijn dan in november 2020. Een derde zag de prijzen met minstens een kwart toenemen. Ook hier spannen hout en polyurethaanisolatie, samen met staal, de kroon.

Eigen zak

De aannemers zeggen dat ze meer dan de helft van de prijsstijgingen uit eigen zak betalen, terwijl in 41 procent van de gevallen de factuur naar de klant gaat. Steeds meer bedrijven anticiperen ook op eventuele prijsstijgingen door gebruik te maken van flexibele tarieven. Zo werkt meer dan de helft nu met herzieningsclausules of met dagprijzen

De bouwsector herhaalt het pleidooi dat de federale regering de prijsstijgingen zou erkennen als 'uitzonderlijke omstandigheden'. Dat zou betekenen dat de risico's niet alleen door de aannemer gedragen moeten worden. Veel bouwbedrijven pleiten ook voor meer solidariteit in de hele bouwketen, 'zodat spanningen rond prijzen en leveringstermijnen gemakkelijker opgevangen kunnen worden', meldt de Confederatie Bouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud