ABO versterkt zijn bodemonderzoek

ABO voert ook boringen uit om te checken of er geen bommen onder de grond zitten via haar zusterbedrijf Geosonda ©Wim Kempenaers (WKB)

De Vlaamse milieuconsultant ABO neemt zijn Gentse concurrent Esher over. Daarmee versterkt het zich op vlak van bodemonderzoek.

'Esher is net als wij gespecialiseerd in water- en bodemonderzoek,' zegt topman Frank De Palmenaer van ABO . 'We doen op dat vlak in principe hetzelfde maar onze klanten zijn verschillend. Wij voeren vooral opdrachten uit voor grote bedrijven en Ovam, Esher werkt vooral voor KMO's en is al jaren een belangrijke klant bij Brussels Airport voor het uitvoeren van milieustudies'.

Door de krachten te bundelen wordt ABO marktleider in bodemonderzoek in België met in totaal 120 specialisten, inclusief de 30 van Esher.

De Palmenaer schat het marktaandeel op een 20 procent. In België zijn een 100 bedrijven erkend om aan bodemonderzoek te doen. In veel gevallen gaat het om hele kleine bedrijven.

Nederland

ABO is behalve bodemonderzoek ook actief in asbestonderzoek, archeologisch onderzoek en energiestudies en boekte vorig jaar 37 miljoen omzet met 425 mensen. Vorig jaar nam het Geomet in Nederland over, een adviesbureau voor bedrijven en uitvoerder van bodemproeven.

In Frankrijk werkt het mee aan geotechnisch onderzoek voor de uitbouw van de spoorweg en metro-infrastructuuur rond Parijs. 

Onlangs sleepte het een contract in de wacht voor bodemonderzoek voor de sanering van Ford Genk, een van de grootste brownfields van het land. De Palmenaer is positief over de toekomst:'Je ziet dat de economie aantrekt zowel in België, Frankrijk als in Nederland. Dat is goed voor onze business'.

Esher, goed voor 2,6 miljoen euro omzet en een bedrijfskasstroom van 114.000 euro, is enkel actief in België. ABO betaalt 513.000 euro voor Esher, inclusief de overname van de schulden.

Volgens ABO zal de overname geen significante impact hebben op de resultaten van het lopende boekjaar. ABO boekte vorig jaar 792.000 euro nettowinst, vier keer meer dan het jaar voordien. Ook de bedrijfswinst ging maal vier tot 1,6 miljoen euro.

-GROUP behaalde in 201rHet aandeel van ABO was gisteren en vandaag geschorst in afwachting van een mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud