Advertentie

Arcomet komt in handen van schuldeisers

Dirk Theyskens (links) mag zichzelf niet langer eigenaar van Arcomet noemen - Foto Guy Puttemans ©Gamma

Sofina en LFPI, een fonds van de zakenbank Lazard, nemen de meerderheid in de familiale kranengroep Arcomet. Dat is het gevolg van een grote schuldconversie en -herschikking.

Vier jaar geleden namen Dirk Theyskens en enkele managers van Arcomet het bedrijf via een zogenaamde ownerbuy-out/managementbuy-out over. Bij die deal kochten ze Gimv, Sofinim (Ackermans & van Haaren) en NPM capital uit, die samen 40 procent van de aandelen bezaten. Dat gebeurde met de steun van een achtergestelde lening van de Boël-holding Sofina en van LFPI. De schuld die voor de transactie werd aangegaan, werd, zoals gebruikelijk, op het overgenomen bedrijf afgewenteld.

De operatie zadelde Arcomet op met hoge schulden. De jongste cijfers spreken boekdelen: een bancaire schuld van 160 miljoen euro en een achtergestelde schuld van bijna 70 miljoen. Dat resulteerde in jaarlijkse terugbetalingen van 15 à 20 miljoen.

Als de resultaten tegenzitten is zo’n situatie onhoudbaar. En dat gebeurde ook. ‘De buy-out gebeurde op basis van een omzet van 160 miljoen euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 42 miljoen. De deal ging uit van een sterke groei van de resultaten. Maar de verkoop van kranen stortte in en de verhuurprijzen van kranen kelderden met 30 tot 60 procent’, zegt Theyskens. De verhuurmarkt herpakte zich ondertussen wat.

Veel keuze had de Limburgse ondernemer niet. In februari knoopte hij onderhandelingen aan met zijn banken en schuldeisers. Uit de bij-
lagen van het Belgisch Staatsblad blijkt dat Sofina en LFPI hun schuldvorderingen inbrachten in ruil voor aandelen die ze verkrijgen naar aanleiding van een kapitaalverhoging van 69 miljoen euro. Het duo heeft voortaan de meerderheid van de aandelen in handen. Over de precieze omvang van dat belang lopen de versies uiteen van ‘minder dan tweederde’ tot ‘ongeveer 75 procent’.

Theyskens en zijn management bezitten het grootste deel van de resterende aandelen, maar niet allemaal. Sofinim, Gimv en NPM Capital hadden nog kleine schuldvorderingen en hebben die geconverteerd. Ze bezitten daardoor enkele procenten van het kapitaal. Parallel stemden de banken in met een schuldherschikking die onder meer inhoudt dat Arcomet zijn terugbetalingen op een langere termijn kan spreiden.

‘Alle partijen hebben hun steentje bijgedragen aan de continuïteit van de groep’, zegt Theyskens. De ondernemer blijft aan het roer bij Arcomet. Meer commentaar over de transactie wil hij niet kwijt, hij beperkt zich tot opmerkingen over het operationele luik.

Op dat vlak doet de Limburgse kranengroep het beter dan de voorgaande jaren. ‘We hebben in een aantal landen geherstructureerd. In het Verenigd Koninkrijk zijn de activiteiten afgebouwd en we hebben ons teruggetrokken uit een aantal zuiderse landen, zoals Italië. Desondanks verwachten we voor dit jaar evenveel omzet als vorig jaar (100 miljoen euro, red.) en een groei van de kasstroom naar 30 miljoen (25 miljoen vorig jaar, red.)’, stelt Theyskens. Hij is onder meer positief gestemd over de evoluties in België, Duitsland, Frankrijk, de VS, Singapore en Hongkong.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud