Balta verrast met winstwaarschuwing

Balta verrast vrijdag met een winstwaarschuwing. ©BELGA

De beursgenoteerde tapijtgroep Balta waarschuwt vrijdag verrassend voor een lagere bedrijfskasstroom voor het hele jaar.

Het is opvallend: goed twee weken na het vrijgeven van de derdekwartaalresultaten pakt het West-Vlaamse Balta  vrijdag uit met een winstwaarschuwing.

Iets voor 15 uur viel de melding van de beurswaakhond FSMA dat de notering van Balta geschorst werd op vraag van het bedrijf in afwachting van een mededeling. Die kwam al kort daarna. In het summiere persbericht staat dat sinds de aankondiging van de kwartaalcijfers op 7 november 'onze trading er op achteruitgegaan is'.

Dat heeft tot gevolg dat de groep, die pas in juni een beursnotering kreeg, verwacht dat de winstmarge - technisch de pro forma adjusted ebitdamarge of de aangepaste bedrijfskasstroommarge - voor het volledige jaar zal uitkomen tussen de 12,7 en 12,9 procent.

-30%
Balta noteert nu bijna een derde onder de prijs waartegen de tapijtengroep in juni op de beurs debuteerde

Dat betekent een daling tegenover 2016 van 110 tot 130 basispunten (of 1,1 tot 1,3 procentpunt), althans bij gelijkblijvende wisselkoersen. In reële termen zal het meer zijn, want vorig jaar bedroeg die marge 14,6 procent. Eerder had Balta het bij de halfjaarcijfers over een 'bescheiden daling van de ebitdamarge'. Dat wordt nu dus een vrij substantiële daling.

In de divisie losse karpetten (rugs), waar het bedrijf zegt hoger dan gemiddelde marges te realiseren, stelt Balta immers vast 'dat de volumetrend verzwakt', met andere woorden dat de omzet daalt. Voor voltapijt voor woningen en bedrijven (de residential en commercial divisie) is er 'een negatieve impact ten gevolge van prijs/mix effecten'. 

Beleggers kunnen de boodschap bepaald niet appreciëren: bij de hervatting van de handel tuimelde het aandeel 18 procent naar beneden naar 9,30 euro, 30 procent onder de intekenprijs van juni (13,25 euro). 

Omzet

Balta bevestigt wel de omzetvooruitzichten zoals meegegeven op het einde van het derde kwartaal, zijnde een organische omzetgroei ten belope van een laag tot medium eencijferig percentage. Maar dat was ook al een waarschuwing omdat er eerder sprake was van een middelgroot tot hoog eencijferig percentage, vrij vertaald 5 tot 10 procent groei. Begin deze maand werd dat echter verlaagd naar de onderkant van die vork.

CEO Tom Debusschere had zich bij de halfjaarcijfers nog behoorlijk optimistisch getoond over het vermogen van Balta om de tegenwind van de wisselkoersen en vooral de grondstoffenprijzen het hoofd te bieden. Dat blijkt nu dus te rooskleurig. Het bedrijf zegt wel het vertrouwen te behouden 'in de middellangetermijnvooruitzichten'.

Eerder deze maand diende Balta overigens ook een sanering bekend te maken, waardoor in Oudenaarde 200 werknemers hun baan dreigen te verliezen. Balta trok in de zomer naar de beurs van Brussel tegen 13,25 euro per aandeel. Maar de koers kon tot nu toe nog niet boven die introductieprijs geraken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud