BAM/Ghelamco mag nationaal voetbalstadion bouwen

©ghelamco

De stad Brussel heeft de bouw van het nieuw nationaal voetbalstadion op Parking C van de Heizel toegewezen aan BAM/Ghelamco. Het project van die combinatie had ook de beste beurt gemaakt bij de jury.

Het schepencollege van de stad Brussel moest vandaag beslissen welke bouwgroepcombinatie het voetbalstadion op Parking C van de Heizel op het grondgebied van Vlaanderen mag bouwen en uitbaten. De kanshebbers waren het Nederlands-Belgische consortium BAM/Ghelamco, een consortium rond Denys en de Belgische bouwgroep Besix.

Brussel gaat nu acht weken lang onderhandelen met BAM/Ghelamco als preferred bidder, viel donderdagmiddag te vernemen op een persconferentie. Dat betekent dat de andere twee kandidaten nog niet volledig uitgesloten zijn.

Bekijk hieronder een promotievideo die Ghelamco verspreidde over het nieuwe stadion:

Jury

Volgens ingewijden was de beslissing al enige tijd genomen na overleg tussen vier Brusselse politieke kopstukken: Brussel minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), Brussels schepen van Sport en promotor van het EK 2020 Alain Courtois (MR) en Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD). De laatste twee zijn ook nauw betrokken bij RSC Anderlecht, de club die het nationale stadion als thuisstadion zal gebruiken. De vier ontkenden op de persconferentie dat de keuze reeds lang vaststond.  Er zou met name tot op het laatste ogenblik zijn getwijfeld tussen de ontwerpen van BAM/Ghelamco en Denys.

De selectieprocedure was allesbehalve transparant. De kandidaten kregen enkel algemene parameters waarop ze worden beoordeeld.

In de jury zetelden de meest uiteenlopende stakeholders, van de stadsarchitect en de Brusselse bouwmeester tot de burgemeester van Grimbergen (waar Parking C ligt) en vertegenwoordigers van de buurtcomités. Hun advies was evenwel niet bindend. Critici van de bouw van een stadion noemden het ‘een schaamlap van de democratie’.

De jury kwam maar één keer samen. Mayeur zou achteraf gemeld hebben dat een meerderheid de voorkeur gaf aan BAM/Ghelamco, met als tweede keuze Denys. Buurtbewoners benadrukken dat ze het met alle drie de projecten moeilijk hebben.

De jury kreeg geen inzage in het financiële luik. De bedoeling is dat het stadion de overheid niets kost, maar ook niet meteen iets opbrengt. Tegenstanders vrezen nog steeds voor verdoken overheidssteun.

Op de persconferentie was geen uitgesproken motivering te horen waarom uiteindelijk voor BAM/Ghelamco werd gekozen. Indirect werd wel aangegeven dat de mobiliteitsoplossingen van BAM/Ghelamco bij sommige buurtcomités niet slecht scoorden. Dat Ghelamco recentelijk het stadion van AA Gent had gerealiseerd, speelde wel geen rol.

De Brusselaars toonden zich opvallend optimistisch. Brussels burgemeester Yvan Mayeur benadrukt dat het om meer gaat dan een stadion: 'Het wordt een wezenlijk onderdeel van onze citymarketing.' Schepen Alain Courtois, die sinds 1987 pleit voor een nieuw stadion, stelt 'dat we nog nooit zo ver stonden in dit moeilijke dossier'.

Volgens Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel is het nu ook duidelijk dat het project wel degelijk kan zonder staatswaarborg. Brussels minister-president Rudi Vervoort herhaalde dat geen enkele twijfel meer bestaat dat het Koning Boudewijnstadion wordt afgebroken. 'We hebben die ruimte nodig om er woningen te bouwen.'

Met de toewijzing is het nog lang niet zeker dat het project er ook komt. De komende maanden moeten de stad en de winnende groep over een definitief akkoord onderhandelen. In principe moet het stadion tegen 2018 klaar zijn om voor het EK 2020 te kunnen worden gebruikt.

Maandag beginnen niet alleen de onderhandelingen met het winnende consortium, maar ook met de voetbalclub RSC Anderlecht, die het stadion zal gebruiken als thuisbasis.

  • BAM/Ghelamco. De Nederlandse BAM Groep bouwde al tientallen stadions. Het werkt in dit dossier samen met ontwikkelaar Ghelamco, dat het stadion voor AA Gent bouwde. Voor de uitbating kan het rekenen op Global Spectrum. Die groep baat 120 stadions uit, met in totaal 15.000 events per jaar. BAM haalde het onlangs van Besix in de strijd om de bouw van het vernieuwd stadion voor Feyenoord.
  • Denys. Het consortium rond de Belgische bouwgroep Denys, het Spaanse FCC Constructión en het Australische Macquerie heeft onder meer de uitbreiding in 2006 van het Benabéustadion van Real Madrid als referentie.
  • Besix. De groep  kwam op eigen kracht met het project BE-Stadium. Besix bouwde onder meer al de Koning Abdullah Sport City in Saudi-Arabië. Het schakelt als onderaannemers de Britse stadionbouwer Populous, het Belgisch architectenbureau Bontinck, het bureau voor urbanisme MSA en het stabiliteitsbureau Ney in. Het krijgt voor de exploitatie van het stadion ondersteuning van Lagardère Stadium Solutions. Besix heeft al het contract voor de omstreden uitbreiding van het Constant Vanden Stock-stadion in Anderlecht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud