Beleggers schrikken van schulden CFE

DEME is de afgelopen jaren enorm gegroeid in de bouw van windmolenparken ©DEME

De Belgische bouwgroep CFE heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Zowel de bouw- als de baggeractiviteiten groeiden fors. Maar ook de schulden stegen aanzienlijk. Beleggers reageerden teleurgesteld.

CFE boekte in het eerste kwartaal 793 miljoen euro omzet, een stijging van 17 procent. Dat is lichtjes onder de verwachtingen van analisten die mikten op iets meer dan 800 miljoen.

Het gros is afkomstig van de Belgische baggergroep DEME die 100 procent in handen is van CFE. De omzet van DEME steeg met 15 procent tot 584 miljoen euro. Die van de bouw of 'contracting'-activiteiten met 30 procent tot 207 miljoen euro, dat is meer dan verwacht.

Bij de Belgische baggergroep ging de installatie van windturbines onverminderd verder. In Duitsland is DEME bezig met de installatie van 66 turbines van het windpark Merkur en wordt gewerkt aan de bouw van 71 windturbines van het Hohe See project. Daar is de installatie van de funderingen opgestart.

In het Verenigd Koninkrijk installeerde DEME de zestig eerste funderingen van het project Hornsea One, het grootste windpark ter wereld met een vermogen van 1.200 MW.

In Singapore werkt DEME aan het havenproject Tuas Terminal Phase 1.

Orderboek

529 miljoen euro
Schulden
De netto financiële schuld van DEME steeg van 287 naar 529 miljoen euro

Het orderboek van van de CFE-groep daalde lichtjes tot 4,5 miljard euro. Dat heeft alles te maken met de afwezigheid van grote nieuwe projectaankondigingen. Eind vorig jaar bedroeg dat nog 4,8 miljard, waarvan 1,1 miljard afkomstig van de bouw of 'contracting'-divisie en 3,5 miljard van DEME.

De nieuwe opdrachten van DEME slaan vooral op baggerprojecten in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, Afrika en Australië. De opdrachten voor de projecten Fehmarnbelt, Blankenburg, Moray East en Triton Knoll werden nog niet in het orderboek opgenomen.

Voor de bouwdivisie van CFE is er goed nieuws uit Tsjaad. Volgens analist Luuk van Beek van Degroof Petercam is de kans groot dat CFE eindelijk geld krijgt voor de bouw van een groot hotel, the Grand Hotel. Dat zou 45 miljoen euro in het laatje moeten brengen.

Hogere schuld

De netto financiele schuld van DEME steeg aanzienlijk: van 287 miljoen eind vorig jaar tot 529 miljoen euro eind eerste kwartaal. Dat heeft te maken met belangrijke investeringen - 125 miljoen euro in het eerste kwartaal voor aanbetalingen van schepen in aanbouw en onderhoudskosten - en de toegenomen behoefte aan werkkapitaal.

Volgens ING-analist Tijs Hollestelle is de forse stijging van de schuldgraad onder meer te wijten aan het feit dat DEME in het eerste kwartaal geen voorafbetalingen ontving voor zijn windmolencontracten. Blijkbaar gebeurde dat vorig jaar wel maar werd dat niet zo gecommuniceerd. Die volatiliteit is volgens de analist op zijn minst verwarrend.

De totale schulden van CFE stegen daardoor met drie kwart tot 622 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht CFE een forse stijging van de omzet. Zowel bij DEME als in de bouwdivisie. Details worden niet gegeven. CFE telt 8.000 werknemers en is voor 60 procent in handen van Ackermans & van Haaren (AvH)  .

Ackermans & van Haaren

Behalve CFE en DEME heeft de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) nog enkele belangrijke dochterbedrijven. In de banksector bedroegen de beheerde vermogens van Delen Private Bank 40 miljard euro, dat is 471 miljoen euro minder dan eind 2017 maar 333 miljoen euro meer in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar.

Bij Bank J. Van Breda steeg het door klanten belegd vermogen net boven de 14 miljard euro. Eind 2017 was dat nog 13,7 miljard. De beheerde vermogen van beide banken zitten daarmee op recordniveau.

Vastgoeddochter Leasinvest Real Estate boekte een nettoresultaat van 6,9 miljoen euro, tegen 3,5 miljoen vorig jaar. De waarde van de vastgoedportefeuille bedroeg eind van het eerste kwartaal 913 miljoen euro, iets meer dan de 903 miljoen eind vorig jaar.

Ontwikkelaar Extensa is bezig met de verdere ontwikkeling van de Brusselse Tour & Taxis site en Cloche d'Or in Luxemburg. De voorbereidingen voor de inplanting van een woonzorgcentrum en 350 appartementen in Brussel lopen verder.

Bij palmolieproducent Sipef, waarin AvH net als in Leasinvest een belang heeft van 30 procent, steeg de productie van de eigen plantages met 3,5 procent.  De expansie in Zuid-Sumatra worden verdergezet. Sipef verwacht de aangekondigde groeicijfers van 9 procent voor de totale groepsproductie van palmolie voor het volledige jaar 2018 te kunnen handhaven.

De nettothesauriepositie van AvH bedroeg eind maart 79 miljoen euro. AvH behaalde vorig jaar een omzet van 5,4 miljard euro en telt 22.749 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect