Advertentie

Belgen doen gooi naar hoogste toren ter wereld

Het Belgische constructiebedrijf Besix is in Dubai in de running voor de bouw van The Tower, die meer dan een kilometer hoog moet worden. Het bouwt er ook een privé-eiland voor een sjeik.

Besix bouwde al de Burj Khalifa, met 830 meter momenteel de grootste toren ter wereld. Amper enkele kilometers verderop moet The Tower tegen 2020 hét icoon worden van een nieuw, nog volledig te bouwen deel van Dubai downtown.

Six Construct, het dochterbedrijf van Besix in het Midden-Oosten, heeft deze week een offerte voor het project ingediend. Behalve uit luxeresidenties en restaurants zal The Tower vooral bestaan uit uitkijkplatformen vanwaar toeristen de andere megaprojecten (zoals de palmeilanden) kunnen aanschouwen.

Het nieuwe prestigeproject zou naar verluidt 1 miljard dollar kosten. Als Besix het contract binnenhaalt, zal het een aanzienlijk deel daarvan voor zich nemen. ‘We hebben al projecten met een gelijkaardige waarde gedaan’, zegt Pierre Sironval, directielid van Besix verantwoordelijk voor het Midden-Oosten. Grote contracten van Besix lopen typisch in de honderden miljoenen.

Aan de technische haalbaarheid twijfelt Sironval niet. ‘Het meest problematisch is de timing. Dubai hoopt de aanbesteding begin volgend jaar af te ronden. En de toren moet klaar zijn tegen de wereldtentoonstelling Expo 2020 zodat de stad aan de wereld kan tonen dat ze er een nieuw record bij heeft.’

Voor Besix is het Midden-Oosten de belangrijkste markt. Dit jaar zal de omzet in de regio voor de eerste keer boven een miljard euro uitkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud