België wordt een vastgoedmuseum

©BELGA

Door de beperkte investeringen in gebouwen en infrastructuur zal België de komende tien jaar zakken van de tiende naar de dertiende plaats op de ranglijst van de rijkste landen op het gebied van gebouwen en infrastructuur. Die ranglijst, uitgedrukt per inwoner, wordt gezien als een belangrijke maatstaf van de evolutie van de welvaart van een land.

België is het vierentwintigste rijkste land als het gaat om de totale waarde van de gebouwde omgeving (gebouwen en infrastructuur). Dat blijkt uit de ’Global Built Asset Wealth Index’, gepubliceerd door het wereldwijde ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. De index maakt een schatting van de waarde van de gebouwen en infrastructuur in 32 landen, die samen goed zijn voor 87 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product.

Gerekend per inwoner, is België wereldwijd het tiende rijkste land op het gebied van gebouwen en infrastructuur. In Europa staan we zelfs op de derde plaats, na Italië en Nederland, maar vóór landen als Duitsland en Frankrijk.

Wereldwijd hebben respectievelijk Qatar, Singapore en Hong Kong het meeste gebouwde rijkdom per capita.

De totale waarde van de infrastructuur en gebouwen zal in België de komende jaren wel nog licht stijgen, van 125.436 dollar per inwoner naar 128.521 dollar per inwoner.

Terrein verliezen

België zal de komende jaren internationaal terrein verliezen. Wat betreft de totale waarde van de gebouwde omgeving, zakt ons land de komende tien jaar van de vierentwintigste naar de zevenentwintigste plaats, en wordt het ingehaald door de Verenigde Arabische Emiraten en de Filippijnen.

Opkomende economieën nemen meer en meer het stokje over van de meer ontwikkelde, omdat die landen meer investeren in hun gebouwen en infrastructuur. Dat is ook de reden dat China de eerste plaats overneemt van de Verenigde Staten, die in 2012 het klassement aanvoerden.

Missing links

Sinds de crisis van de jaren tachtig investeert België systematisch een beduidend lager percentage van zijn bbp aan infrastructuur dan het Europees gemiddelde. Ook het aanslepen van het verkrijgen van vergunningen voor grote projecten, van de Oosterweelverbinding en de missing links tot Uplace,... wegen op de sectoren van vastgoed en infrastructuur.

‘Zonder goed onderhouden wegen, betrouwbare energiebevoorrading, en kwaliteitsvol vastgoed kan een economie niet bloeien'’, stelt Luc Hellemans, CEO van Arcadis België.

Het Oosten investeert massaal in infrastructuur, en laat Europa en de Verenigde Staten achter zich. Qatar blijft op de eerste plaats maar op tien jaar is er wel een verdubbeling van 198.124 dollar naar 376.173 doller per inwoner. 'Indien er in het Westen niet snel geïnvesteerd wordt, dreigen we het museum van de wereld te worden', aldus Hellemans.

PPS

Toch zijn er volgens Luc Hellemans groeimogelijkheden. Hij pleit voor meer publiek-private samenwerking (PPS). 'De private en de publieke sector moeten de handen in elkaar slaan om samen grote, complexe projecten leven in te blazen. Privéinvesteerders hebben hiervoor de middelen, en zijn op zoek naar risicoreductie en rendement op lange termijn. Dit is koren op de molen van overheden, die vaak projecten in de pijplijn hebben zonder de nodige financiering.'

Vorig jaar nog kondigde de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker een investeringsplan aan voor onder andere openbare infrastructuur, waarbij het gros van de middelen uit de privéhoek komt. Het doel is met deze privé-investeringen zuurstof te geven aan projecten die vitaal zijn voor de economische ontwikkeling van Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud