Belgisch consortium krijgt concessie Omaanse haven Duqm

De haven van Duqm (foto Belga/Nicolas Maeterlinck) ©BELGA

De Belgische groep Consortium Antwerp Port (CAP) gaat een grote nieuwe haven in het Omaanse Duqm uitbouwen en exploiteren. CAP is een samenwerkingsverband tussen de Haven van Antwerpen en Rent-A-Port.

De Golfstaat Oman verleent een concessie voor 28 jaar aan Port of Duqm Company voor de uitbouw (3 jaar) en exploitatie (25 haar) van de haven van Duqm. Dat werd bekend gemaakt tijdens het officiële bezoek van minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel Didier Reynders aan de Golfstaten.

Port of Duqm Company is voor de helft in handen van Consortium Antwerp Port (CAP), een samenwerking tussen de Haven van Antwerpen en Rent-A-Port (Ackermans & Van Haaren en CFE). De andere helft is in handen van de Omaanse overheid.

De haven van Duqm ligt aan de Arabische Zee, op zo'n 500 kilometer ten zuiden van de Omaanse hoofdstad Muscat. Het Omaanse staatshoofd Sultan Qaboos wil er midden in de rotswoestijn een prestigeproject opzetten: een speciale economische zone ter grootte van Qatar. Op het 80 kilometer lange gebied komen naast de haven een internationale luchthaven, stad, toeristische infrastructuur én een treinverbinding naar de andere Golfstaten.

Oman mikt op Duqm wegens zijn strategische ligging. Het gebied ligt tegenover de Indiase metropool Mumbai en bevindt zich op een belangrijke vaarroute tussen het Verre Oosten en Europa. Door in Duqm aan te meren zouden schepen de Straat van Hormuz vermijden. Die nauwe straat vormt de enige toegang tot de Perzische Golf en is vaak de inzet van politieke spanningen. Vanuit de haven van Duqm komt er ook een spoorlijn naar de rest van de Golfstaten.

België was van in het begin betrokken bij het project. Een consortium met Jan De Nul stond in voor het uitbaggeren van de havengeul. Die werken zijn achter de rug: de haven van Duqm is nu met 18 meter de diepste in de hele regio.

Nutsdiensten

En ook in de toekomst hopen de Belgen nog een graantje mee te pikken van de groeikansen in het gebied. Zo is het Belgische consortium EMUC in de running om de distributie van nutsdiensten in Duqm uit te baten. EMUC is een samenwerking tussen gasnetbeheerder Fluxys, hoogspanningsnetbeheerder Elia, watermaatschappij Induss (een gezamenlijk project van de Antwerpse AWW en het Gentse TMVW) en CAP.

'Zeker met de komst van een olieraffinaderij en de ontwikkeling van een stad tot 100.000 inwoners is er heel wat potentieel', verklaarde Marc Stordiau van Rent-A-Port. Hij hoopt dat de komst van minister Reynders de autoriteiten van Oman kan overtuigen.

Het Belgisch consortium zou vier keer 50 miljoen euro investeren in het project. Een lokale partner zou een gelijkaardig bedrag op tafel leggen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken erkende bij zijn bezoek aan de haven het belang van persoonlijk contact. 'Ik ben daarom met de autoriteiten hier overeengekomen om elk jaar een officieel contact tussen België en Oman te laten plaatsvinden, alternerend in Muscat en in Brussel', verklaarde de minister. Hij ziet nog investeringspotentieel in het land voor nv Eurostation en voor bedrijven uit de gezondheidssector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud