Belgisch herstelfonds stut bloedende bouwgroep Willemen
Het nieuwe Belgische postcorona-herstelfonds investeert 18 miljoen euro in Willemen. Daarmee kan de Mechelse bouwgroep na twee verlieslatende coronajaren weer investeren in nieuw materiaal en digitalisering.
Willemen, een van de grootste bouwbedrijven van het land, krijgt een stevige financiële injectie. Het Belgian Recovery Fund, dat werd opgericht om Belgische bedrijven na de coronacrisis te ondersteunen, kent het Mechelse bedrijf een achtergestelde lening van 18 miljoen euro toe.
De groep Willemen, opgericht in 1956, kende de voorbije decennia een grote groei door de overname van aannemingsbedrijven als Franki, Aswebo, Van Wellen en Kumpen. Maar het familiebedrijf heeft twee zware jaren achter de rug. Door de coronacrisis vielen werven tijdelijk stil en liep de toelevering van materialen voor de hele bouwsector moeilijk.
In 2020 viel de omzet van Willemen ruim 10 procent terug naar 761 miljoen euro. Het bedrijf ging toen 14 miljoen euro in het rood, het eerste verlies in een decennium. Vorig jaar zag het zijn omzet opnieuw stijgen tot 813 miljoen euro. Daaruit puurde Willemen een brutobedrijfswinst (ebitda) van 3 miljoen euro, wat een flinterdunne winstmarge van 0,4 procent impliceert. Vooral de bouwafdeling Willemen Construct incasseerde vorig jaar forse verliezen. Netto ging de bouwgroep opnieuw 13,5 miljoen euro in het rood.
'De voorbije twee jaar heeft covid fel gewogen op ons bedrijf', zegt CEO Tom Willemen (47), kleinzoon van bedrijfsstichter Paul Willemen en zoon van voorzitter Johan Willemen. 'Dat had een impact op onze resultaten en vooral op onze investeringen in de toekomst. Als bouwbedrijf is het belangrijk om nu te investeren in nieuw materieel, digitalisering op werven en technologie. Door de lening vermijden we dat we twee jaar moeten wachten en kunnen we sneller aan dat project beginnen.'
Zo wil Willemen stapsgewijs zijn Belgische asfaltcentrales vernieuwen en investeren in nieuw materiaal voor wegenwerken en funderingen, wat belangrijk is om de volumes te verhogen.
Herstel
Willemen krijgt het geld van het Belgian Recovery Fund. Dat herstelfonds, in september gelanceerd op initiatief van de federale regering, kent achtergestelde en/of converteerbare leningen toe aan ondernemingen die voor de coronacrisis financieel gezond waren maar door de pandemie met een verzwakte balans kampen. Het fonds haalde eind vorig jaar 223 miljoen euro op, waarvan 100 miljoen bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Begin dit jaar deed het Belgian Recovery Fund zijn eerste investering van 20 miljoen euro in het Antwerpse technologiebedrijf Rombit.
Het herstelfonds verleent Willemen deze week een eerste lening van 10 miljoen euro. In september 2023 kan een tweede schijf van 8 miljoen euro volgen. De lening zal vooral de financiële ruggengraat van Willemen versterken. Het bedrijf zag zijn eigen vermogen van bijna 100 miljoen euro in 2019 zakken naar 80 miljoen euro vorig jaar.
Ademruimte
'Wij komen niet op het terrein van de banken of de aandeelhouders', zegt Edouard Chatenoud, de Belgische topman van de Franse vermogensbeheerder Tikehau Capital, die het Belgian Recovery Fund beheert. 'Wij willen het eigen vermogen versterken van middelgrote bedrijven met een lokale verankering. Zo steken we een extra laag tussen de schuld en het eigen vermogen om het bedrijf ademruimte te geven.'
De financiering van het Belgian Recovery Fund moet Willemen ook toelaten opnieuw aan te knopen bij de resultaten van voor de coronacrisis. Ondanks de stijgende bouwkosten verwacht Tom Willemen dit jaar winst te maken. Het bedrijf zag zijn orderboek eind vorig jaar aandikken naar 1,386 miljard euro, bijna 280 miljoen euro meer dan een jaar eerder. 'Ons orderboek zit volledig vol dankzij de overheid die na twee rustige jaren opnieuw investeert in nieuwe wegen', stelt Tom Willemen vast.
Grote werven zijn onder meer het nieuwe VRT-gebouw in Schaarbeek, waarvan de bouw na de zomer begint. In Tanger (Marokko) startte Willemen met de uitbreiding van de nieuwe containerterminal die het bedrijf daar in 2019 opleverde. De tweede fase van het lucratieve project is een kleine 100 miljoen euro waard. '2022 is zeker geen evident jaar door de onvoorspelbaarheid van de kosten van bouwmaterialen', zegt Tom Willemen. 'We hebben ons deels kunnen indekken tegen prijsstijgingen en we hebben deels contracten heronderhandeld met klanten.'
Het is belangrijk om nu te investeren in materieel, digitalisering op werven en technologie. Door de lening vermijden we dat we twee jaar moeten wachten.
Ook bij Willemens Waalse dochter Franki, die jarenlang verlies maakte, is de situatie verbeterd. De Waalse overheid moest daar eind 2020 inspringen met een kapitaalverhoging van ruim 6 miljoen euro. Daardoor verhoogde het Waalse investeringsfonds Sogepa zijn historische participatie van 14 naar 24 procent. Volgens Tom Willemen boekt Franki na een bewuste inkrimping van de omzet sinds begin dit jaar opnieuw winst. Franki Construct, de Vlaamse tak van het dochterbedrijf, boekte vorig jaar al winst.
- Bouwbedrijf uit Mechelen, opgericht in 1956 door Alfons Van Poppel en zijn schoonbroer Paul Willemen.
- Omvat een afdeling bouw, infrastructuur, technieken en projectontwikkeling.
- Omzet (2021): 813 miljoen euro.
- Ebitda: 3 miljoen euro.
- Werknemers: 2.200.
- Orderboek: 1,386 miljard euro.
- Actief in België, Duitsland, Luxemburg en Marokko.
- Eigenaars: familie Willemen.
- CEO: Tom Willemen (derde generatie).
Meest gelezen
- 1 Vooruit verklaart Arizona dood, tenzij De Wever meer geld zoekt bij grote vermogens
- 2 De Wever biedt ontslag aan, maar krijgt week extra van de koning
- 3 Dit is niet het moment voor een herstart van de formatie
- 4 Warren Buffett ziet berg cash aanzwellen tot 325 miljard
- 5 Productiehuis Woestijnvis keert 34 miljoen uit aan Telenet