Belgische reus Etex bouwt in VK zijn grootste fabriek ooit

Paul van Oyen, CEO van Etex ©Kristof Vadino

De bouwmaterialengroep Etex, gecontroleerd door de familie Emsens, trekt 140 miljoen pond (160 miljoen euro) uit voor de bouw van een nieuwe fabriek in het Verenigd Koninkrijk.

Voor het miljardenbedrijf, een van de grootste private firma’s van het land met meer dan 100 jaar geschiedenis en 113 fabrieken wereldwijd, gaat het om het grootste investeringsdossier in een productievestiging ooit.

Etex haalt zijn portefeuille boven om in Bristol, in het zuidwesten van Engeland, een nieuwe gipsplatenfabriek neer te poten. Het heeft al twee dergelijke fabrieken in het Verenigd Koninkrijk, waaronder een in Bristol. ‘Maar we willen tot de top drie op die lucratieve markt behoren’, klinkt het. De bevolking in het Verenigd Koninkrijk groeit fors, er is een tekort aan woningen en veel oudere huizen snakken naar een renovatie.

Brexit

De onzekerheid over de brexit houdt Etex niet tegen, integendeel. Etex wil in de eerste plaats de sterk groeiende Britse markt bedienen. ‘Vandaag gaat het om lokale productie waarmee we een stevige lokale vraag opvangen’, zegt topman Paul Van Oyen. De daling van het Britse pond de jongste jaren maakt een investering voor een Europese speler extra aantrekkelijk.

Wij verwachten geen ingrijpende recessie zoals in 2008.
Paul Van Oyen Etex-CEO

Etex trapte in 2015 een bouwprogramma af voor vier nieuwe fabrieken als onderdeel van een investeringsplan van 187 miljoen euro. Met de grote investering in Bristol duwt Etex het gaspedaal nog wat dieper in: de groep wil de komende jaren haar investeringsbudget verhogen tot telkens 200 miljoen euro.

Ondanks de donkere wolken die volgens sommige economen boven de economie hangen. ‘De bouw mag dan wel een cyclische sector zijn, maar de bevolkingsaantallen blijven groeien’, zegt Van Oyen. ‘Dan zal de vraag naar bouwmaterialen ook stijgen. Wij verwachten in ieder geval geen ingrijpende recessie zoals in 2008.’

Etex telt in België 1.200 medewerkers, en drie vestigingen waaronder de belangrijkste beslissingscentra. De grootste staat in Kapelle-op-den-Bos. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud