Advertentie

Besix plukt eerste vruchten van Australische overname

Johan Beerlandt (voorzitter), Rik Vandenberghe (CEO) en Jan Gesquière (financieel directeur) van Besix. ©Photo News

De bouwgroep Besix realiseerde in 2018 een recordomzet, die in 2019 nog eens 30 procent zal groeien door de overname van het Australische Watpac. Een reeks provisies voor onzekere projecten drukten vorig jaar het nettoresultaat.

Rik Vandenberghe, die twee jaar geleden Johan Beerlandt opvolgde als CEO van de meest internationale Belgische bouwgroep, zet de turbo op de uitbouw van de groep. Vorig jaar steeg de omzet met 9 procent tot 2.542 miljoen euro, een nieuw record. Voor 2019 wordt uitgegaan van een omzet van 3,4 miljard euro, een toename met maar liefst 34 procent.

Die sterke omzetgroei in 2019 is haalbaar omdat het orderboek met ruim 50 procent toeneemt tot 4.762 miljoen euro. Dat is voor een belangrijk deel (1 miljard euro) het gevolg van de volledige verwerving van het Australische Watpac vorig jaar.

Opkuis

Rik Vandenberghe kan dus alvast de grootste overname ooit van Besix op zijn palmares schrijven. Het kom nu er op aan het van de beurs gehaalde bedrijf te rendabiliseren.

De zwaar verlieslatende mijnactiviteiten van Watpac werden eind vorig jaar afgestoten. De nummer twee van Besix in het Midden-Oosten is naar Australië overgeplaatst om de integratie snel en optimaal te laten verlopen en nieuwe activiteiten toe te voegen. Besix wil er onder meer actief worden in de marinebouw. 'We zijn er op de goede weg. Het rendabiliseren zal wel tijd vragen', zegt Johan Beerlandt, de voorzitter van Besix. Als CEO zorgde hij in 2004 via een managementbuy-out voor een succesvolle doorstart van het Belgische bouwbedrijf dat in 1909 werd opgericht.

Provisies

De nettowinst van de groep daalde van 102 miljoen euro in 2017 naar 95 miljoen euro in 2018. Met een marge van 3,7 procent zit ze wel nog steeds boven haar langetermijndoelstelling van een marge van 3 procent. In 2016 was de marge nog 5,1 procent. Dus niet alleen voor Watpac blijft rendabilisering een aandachtspunt, zeker in Europa.

Het Midden-Oosten, het bonanza van Besix

De afdeling aanbestedingen deed het opnieuw zeer goed, vooral in België en het Midden-Oosten. Ze was goed voor 2,395 miljard euro omzet en een nettowinst van 14,1 miljoen euro. Tegenover een bijdrage van 44,3 miljoen euro door de projecten in het Midden-Oosten stond wel een negatief resultaat in Europa, vooral als gevolg van de voorzieningen in Nederland. Ook bij de regionale en gespecialiseerde entiteiten bleef door de onzekerheden bij Franki Foundation de bijdrage aan de winst beperkt tot 13,5 miljoen euro.

Besix Real Estate Development, de vastgoedtak van de groep, realiseerde opnieuw een recordjaar, met een omzet van 156,9 miljoen euro en een investeringsmarge van 21,7 procent.

Ook de tak van de concessies was zeer rendabel, goed voor een nettoresultaat van 18,9 miljoen euro. De portefeuille van DBFM-projecten (Design, Build, Fiance & Maintain) wordt verder uitgebouwd, er zijn bijkomende hotels geopend en er wordt gewerkt op energiewinning uit afval in het Midden-Oosten.

 

 

 

De winstdaling is een gevolg van provisies voor een waterzuiveringsstation in Nederland en onzekere claims van het dochterbedrijf Franki Foundation voor werken in Parijs. Volgens onze informatie gaat het om een paar tientallen miljoenen euro's. 'We zijn zeer conservatief geweest. We gaan ervan uit dat we een groot deel van die onzekerheden nog kunnen recupereren', zegt Jan Gesquière, sinds anderhalf jaar de nieuwe financieel directeur van de groep.

Oorlogskas

Besix heeft een stevige oorlogskas. Ondanks de overname van Watpac steeg de nettokaspositie van de groep met meer dan 100 miljoen euro tot 135,7 miljoen euro, net omdat via Watpac heel wat kasmiddelen binnenkwamen. Vandenberghe wil die vooral aanwenden om de diversificatie en innovatie in de groep nog op te voeren.

Sinds de lancering van het interne innovatieprogramma Unleach twee jaar geleden werden 300 ideeën gegenereerd. Tien ervan krijgen nu vorm. Het 3D Concrete Printing Lab, dat volgende week wordt geopend, is er een van.

De CEO wil ook de recurrente inkomsten van de groep opvoeren. Dat is niet eenvoudig voor een projectontwikkelaar. Toch haalde Besix in 2018 al 15 tot 20 miljoen euro aan recurrente inkomsten.

Vooruitzichten

Met een recordorderboek is de groep optimistisch over de vooruitzichten voor 2019, al leidt de vertraagde economische groei in sommige regio's tot minder contracten. 'We spelen vandaag in de Champions League en willen daar blijven spelen', zegt Vandenberghe.

Heeft Besix interesse voor de renovatie van de Koning Boudewijnstadion? 'Het kan een mooi project worden. We hebben eerder al een voorstel geformuleerd. Men moet de mensen die er verstand van hebben de kans bieden er werk van te maken. Ik lig er niet meer wakker van', zegt Beerlandt, die ook bestuurder en aandeelhouder is bij RSC Anderlecht. 'Het is zoals de brexit. Er wordt veel over gepraat, maar er gebeurt weinig concreet', voegt Vandenberghe eraan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud