Blackstone strijkt neer op Belgische sanitair- en bouwmarkt

©Sofie Van Hoof

De Amerikaanse private-equityreus neemt voor 1,64 miljard euro de Europese bouw- en sanitairmarkten van het Ierse CRH over.

De Ierse bouwreus CRH zet zijn retailexit uit de Lage Landen voort. Afgelopen zomer ging de doe-het-zelfketen Gamma de deur uit, nu volgen de professionele bouwmarkten.

Volgens een mededeling aan de Londense beurs ontvangt CRH 1,64 miljard euro cash voor zijn afdeling 'Europe Distribution'. Koper is de Amerikaanse private-equityreus Blackstone

De deal omvat naast de professionele bouwmarkten ook de verkopers van sanitair Sax Sanitair, Schrauwen en Lambrechts. Die drie merken zijn door CRH ondergebracht in de SLS-groep, samen met Van Marcke een van de grootste sanitairverkopers in Belgiƫ. De groep heeft, via haar drie merken, 20 verkooppunten in zes provincies en drie grote distributiecentra.

In bouwmarkten verwerft Blackstone met de verdelers BMB Bouwmaterialen en Creyns de nummer twee van ons land. Die twee Belgische afdelingen (sanitair en bouwmaterialen) zijn samen goed voor meer dan een half miljard euro omzet. De Belgische betongerelateerde activiteiten van CRH worden niet mee verkocht.

Cash

Globaal haalde de tak Europe Distribution vorig jaar een brutobedrijfswinst (ebitda) van 155 miljoen euro op 3,7 miljard euro omzet. Blackstone betaalt dus meer dan 10 keer de ebitda. De zakenbank Lazard en het advocatenkantoor Clifford Chance adviseerden Blackstone. CRH werd bijgestaan door Bank of America Merrill Lynch en de advocaten van Slaughter & May. 

Voor Blackstone is cash vinden voor de deal geen probleem. Net als alle private-equityspelers bulken de Amerikanen van de cash. Steeds meer grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zoeken in de sector het rendement dat ze in de nulrentende obligatiemarkten niet meer vinden.

En dus klotst het geld tegen de plinten: in zijn jongste kwartaalpresentatie stipte Blackstone bijna terloops aan over de jongste twaalf maanden 125 miljard dollar cash (110 miljard euro) vers geld binnengekregen te hebben, een record.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud