'Bod van Kingspan heeft een lelijk kantje'

©RV DOC

Het bod van Kingspan oogt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar is 'heel opportunistisch'. De toenadering zoals die nu voorligt, heeft volgens analisten weinig kans op slagen. 'Recticel blijft met tomaten van vier weken oud achter.'

Kingspan is bereid 700 miljoen euro te betalen voor de divisies soepelschuim en isolatie, die samen goed zijn voor het gros van de groepswinst. Dat bedrag ligt een eind boven de 400 miljoen euro beurswaarde van dinsdagochtend, en boven de 500 miljoen euro beurswaarde na de forse koersopstoot als gevolg van de mededeling van Kingspan. 

Maar dat geeft een verkeerd beeld. De ondernemingswaarde van Recticel - inclusief de 100 miljoen euro netto financiële schulden eind 2018 - bedraagt momenteel namelijk 600 miljoen euro. 'En zelfs dat weerspiegelt niet de echte waarde van het bedrijf', zegt Nathalie Debruyne van het beurshuis Degroof Petercam.

Het aandeel heeft de voorbije maanden namelijk onder druk gestaan door de crisis in de autosector, waardoor de verkoop van de automobieldivisie vertraging oploopt en hoogstwaarschijnlijk niet de gehoopte prijs zal opleveren.

Volgens Debruyne zal Kingspan met meer op de proppen moeten komen. 

750 miljoen
Recticel
Degroof Petercam waardeert de divisies isolatie en soepelschuim samen op 750 miljoen euro.

'Wij waarderen de twee afdelingen samen op 750 miljoen euro', luidt het. 'We vertrekken daarvoor van de winstprognoses voor 2019 die overigens nog geen rekening houden met de nieuwe isolatiefabriek in Finland. Die draagt pas vanaf 2020 bij tot de winst. Dat betekent dus dat er nog opwaarts potentieel is', zegt Debruyne. Het beurshuis Berenberg becijferde de waarde van isolatie en soepelschuim vorige maand nog op respectievelijk 514 en 257 miljoen euro, samen dus 771 miljoen euro. 

Smile op het gezicht

Bij KBC Securities zijn licht andere geluiden te horen. 'De biedprijs ligt perfect in lijn met onze waardering', zegt analist Tom Simonts. 'Maar', voegt hij daar meteen aan toe, 'het is zeker geen offer you can't refuse. Dit is geen bedrag dat een grote smile op de gezichten tovert. Het opent de deur, maar niet meer dan dat.'

Als Recticel op de toenadering ingaat en de automobieldivisie (dashboardhuiden) - zoals gepland - de deur uitgaat, verschrompelt het bedrijf tot een matrassenbedrijf met een grote spaarpot.

Behalve de biedprijs, is ook de structuur van het bod niet waarop Recticel zit te wachten. Als Recticel op de toenadering ingaat en de automobieldivisie (dashboardhuiden) - zoals gepland - de deur uitgaat, verschrompelt het bedrijf tot een matrassenbedrijf met een grote spaarpot. 'En de overblijvende matrassenactiviteiten zijn niet echt fancy', aldus Debruyne. In 2018 waren die zelfs verlieslatend.

Lastig parket

'En wat doe je met al die cash?', vraagt Simonts zich af. 'Ga je die herinvesteren in nieuwe activiteiten? Dan krijg je een verhaal zoals D'Ieteren. Maar of de hoofdaandeelhouder Bois Sauvage dat voor ogen heeft, betwijfel ik. Alle cash uitkeren dan? Maar hoe? Op een kapitaalvermindering staat een limiet. Die kan je aanvullen met superdividenden, maar van de roerende voorheffing die je als belegger daarop betaalt, word je ook niet vrolijk.'

Recticel dreigt met kruimels achter te blijven. Het is alsof je achterblijft met tomaten van vier weken oud. Daar ga je geen smakelijk gerecht mee maken.
Tom Simonts
KBC Securities

'Kingspan zet Recticel in een lastig parket. Het is een bod met een lelijk kantje. Het is heel opportunistisch', klinkt het bij KBC Securities. 'Recticel dreigt met kruimels achter te blijven. Het is alsof je achterblijft met tomaten van vier weken oud. Daar ga je geen smakelijk gerecht mee maken.'

Existentiële vraag

De bestuursleden staan dus voor een existentiële vraag over de toekomst van het bedrijf uit Wetteren. Recticel, dat lang met een grote schuldenberg worstelde, zou dan wel meteen schuldenvrij zijn. Maar voor CEO Olivier Chapelle is dat slechts een magere troost. De strategie van Chapelle was om de inkomsten uit de verkoop van de automobieltak voornamelijk te herinvesteren in isolatiefabrieken. Zelfs overnames stonden opnieuw op de agenda.  

'Met de deal die nu wordt voorgesteld, verdwijnt eigenlijk de raison d'être van Recticel. Ik zie dus niet in waarom de deal zou doorgaan', zegt Debruyne. Meteen geeft ze aan dat een bod op het volledige bedrijf mogelijk wel kans op slagen heeft. Dat denkt ook Simonts. 'Kingspan zou het zich alleszins veel gemakkelijker maken door een volledig overnamebod te doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud