Bois Sauvage legt belang in Recticel in de weegschaal

Recticel focust op twee activiteiten: isolatie voor de bouwindustrie en technische schuimen voor auto’s, akoestische isolatie en SpaceX-raketten. ©BELGAIMAGE

De holding Bois Sauvage overweegt om haar participatie in de Oost-Vlaamse schuimrubberproducent Recticel al dan niet gedeeltelijk te verkopen.

Recticel krijgt binnenkort mogelijk een nieuwe aandeelhoudersstructuur. Alles wijst erop dat een deal in de maak is rond het belang van 27 procent dat de holding Bois Sauvage in de Oost-Vlaamse schuimrubberproducent aanhoudt.

Nadat de koers van Recticel donderdagavond plots 14 procent omhoog was geschoten, schortte de beurswaakhond FSMA vrijdagochtend de handel in het aandeel op 'in afwachting van een mededeling'. Niet veel later werd ook de handel in Bois Sauvage opgeschort.

Bij Recticel kent men de reden van de schorsing niet. Dat doet het vermoeden rijzen dat de manoeuvres zich bij grootaandeelhouder Bois Sauvage afspelen. Volgens meerdere bronnen overweegt de Belgische holding al een tijd om (een deel van) haar belang in Recticel te verkopen. Gezien de forse koersstijging van het voorbije jaar is dat niet verwonderlijk. Het bedrijf noteert op het hoogste peil sinds 1991.

Ommezwaai

Recticel maakte de voorbije jaren een opmerkelijke transformatie door. CEO Olivier Chapelle gooide alle automobielactiviteiten (autozetelbekleding en dashboardhuiden) de deur uit. Hij focust voortaan op twee activiteiten: isolatie voor de bouwindustrie en technische schuimen voor auto’s, akoestische isolatie en SpaceX-raketten.

In 2020 reeg Chapelle de deals aan elkaar. In november deed Recticel zijn grootste overname ooit met FoamPartner, een Zwitserse specialist in technisch schuim. De overname volgde op een dubbele deal eerder dat jaar. De schuimrubberproducent verkocht toen zowel een belang van 51 procent in zijn afdeling auto-interieurs als een belang van 50 procent in Eurofoam, een joint venture rond soepelschuimen. De dubbele deal bracht Recticel 210 miljoen euro op. Dat maakte het chemiebedrijf in één trek zo goed als schuldenvrij, wat na jaren van grote schuldenlast ruimte bood voor deals.

Recticel maakt volgens een raming van KBC Securities 22 procent van de portefeuille van Bois Sauvage uit. Alleen de Neuhaus-eigenaar United Belgian Chocolate Group (36%) en het belang van 1,65 procent in Umicore (24%) wegen zwaarder door in de portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud