Advertentie

Bouwbedrijf zaait hennep om isolatie te oogsten

Hennep zou een goede isolator zijn.

Hennep dient zich aan als biogrondstof voor circulaire en duurzame bouwprojecten. Een half miljoen plantjes moeten dat bewijzen in Molenbeek.

Schrik niet als u de komende maanden een veld vol cannabisachtige planten ziet opschieten op de site van de vroegere wijnhandel Cinoco in Molenbeek, in de buurt van het Weststation. Het gaat om een aanplant met een goed doel: de productie van duurzaam isolatiemateriaal voor het nieuwbouwproject Tannat. Dat moeten tegen 2024 op de site verrijzen en telt 79 appartementen.

De essentie

  • Op een Molenbeekse bouwsite wordt een veld met hennep ingezaaid. De plantjes worden later verwerkt tot isolatiemateriaal.
  • Behalve goede isolerende eigenschappen helpt hennep ook de bodem te saneren en CO₂ uit de lucht te halen.
  • Enkele grote bedrijven tonen belangstelling voor het biobouwmateriaal.

De scheven - zeg maar het stro van de plant - worden na de oogst gescheiden van de vezels en gemengd met kalk. Dat levert kalkhennep op, een isolerend materiaal dat gebruikt kan worden in muren, vloeren en daken. De verwerking van de plantjes zal gebeuren door Exie uit het Oost-Vlaamse Herzele, dat gespecialiseerd is in duurzame bouwmaterialen. Ook de toppen van de hennepplantjes gaan niet verloren. Die gaan naar twee brouwers om bier te maken.

Achter het Molenbeekse project zitten de ontwikkelaar Revive, die gespecialiseerd is in de herontwikkeling van oude industriële sites, en het bedrijfje Relife van duurzaamheidsexpert Frederik Verstraete. Die laatste is al jaren bezig met het promoten van duurzamere bouwtechnieken zoals CLT (gelijmde houtconstructies) en ontwikkelde met Exie het idee om hennep tot isolatiemateriaal te verwerken.

Romeinen

‘De Romeinen gebruikten het al als isolatiemateriaal’, zegt Verstraete. ‘Het isoleert niet alleen tegen de koude, maar houdt ook de warmte vast, zodat die niet in het gebouw komt en er minder koeling nodig is.’ Kalkhennep kan tot vijf keer zijn eigen massa aan vocht vasthouden.

De aanplant in Brussel is een showcase die hopelijk de interesse van grote spelers zal aanwakkeren, zegt Verstraete. ‘De bouwsector is niet echt bezig met duurzaamheid omdat hij voldoende werk heeft voor de komende jaren. Maar er komt een tsunami van nieuwe regelgeving op ons af.’

Op de site komen 79 appartementen.

Volgens Alexandre Huyghe, de CEO van Revive, is het de eerste keer dat isolatie op basis van hennep in een bouwproject van deze omvang wordt ingezet. Het Tannat-project krijgt ook een circulaire gevel en een structuur in CLT-houtbouw. De projectontwikkelaar wil eigenaar blijven van de appartementen om ze tegen een ‘redelijke prijs’ te verhuren.

Vervuiling

Met de aanplant van hennep op de bouwsite slaan de initiatiefnemers een paar vliegen in een klap. De plantjes zullen tijdens het groeiproces naar schatting bijna 5 ton CO₂ opslaan en halen ook historische vervuiling uit de bodem, een proces dat bekendstaat als fytoremediatie. In dit geval werd de grond wel al op de traditionele manier gesaneerd omdat hij vervuild bleek met stookolie.

Hennep wordt zelfs in Fukushima gebruikt om de vervuiling door de nucleaire ramp op te ruimen.
Frederik Verstraete
CEO Relife

Voor licht vervuilde gronden kan de aanplant van hennep wel een geschikt alternatief zijn. ‘De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is er volop mee bezig’, zegt Verstraete. ‘De plant wordt zelfs in het Japanse Fukushima gebruikt om de vervuiling door de nucleaire ramp op te ruimen.’ Het belangrijkste nadeel van fytoremediatie is dat de techniek enkele jaren tijd nodig heeft.

Dat hennep en andere biomaterialen nog niet op grotere schaal gebruikt worden, komt volgens Verstraete omdat er geen interesse voor was. Daar komt verandering in, onder impuls van grote ‘believers’ zoals Revive en Colruyt, zegt hij.

Ook de overheid zal een steentje moeten bijdragen als we hennep op grote schaal willen kweken. Door de gelijkenissen met cannabis is de teelt ervan streng gereglementeerd. ‘In Brussel mag het alleen op landbouwgrond, maar dankzij de steun van de gemeente hebben we een uitzondering kunnen verkrijgen’, zegt Verstraete.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud