Britse bouw piekt
De Britse bouwindustrie kent hoogdagen. In juli versnelde de woningbouw naar het hoogste ritme sinds 2003. De bouwmotor zorgt voor extra jobs en mogelijk een afkoeling van de huizenprijzen.
Maandelijks peilt het financiële onderzoeksbureau Markit naar het ondernemersvertrouwen, onder meer ook bij de Britse bouwsector. In juli presteerde die index andermaal erg goed. De index klokte af op 62,4 punten, een lichte terugval van 62,6 in juni. Een cijfer boven de 50 wijst op groei. Het is al voor de vijftiende keer op rij dat het cijfer boven de 50 ligt, waarmee de Britse bouw een indrukwekkende groeireeks neerzet.
Vooral de woningbouw presteert erg goed. Dat onderdeel van de bouwsector zit op het hoogste niveau sinds 2003. Die evolutie heeft een positief effect op andere onderdelen van de economie. Het aannemen van werkkrachten in de bouw zit op het hoogste peil sinds april 1997.
De bouwsector in bloedvorm kan ook een belangrijke impact hebben op de hoge huizenprijzen. De Bank of England waarschuwde recent al uitgebreid voor de hoge huizenprijzen. In 2013 alleen al zijn de huizenprijzen met 10 procent gestegen, en in Londen zelfs verdubbeld. Oorzaak is het krappe huizenaanbod. Maar als de woningbouw zo blijft boomen, kan dat probleem minder hard gaan spelen.
Toch zijn er ook zorgen voor de Britse bouw. Door het hoge toerental noteren de verschillende aannemers tekorten in voorraden en hebben ze het ook moeilijker om onderaannemers te vinden.