Advertentie
Advertentie

Brussel kiest opnieuw Unibail voor Neo

©BELGA

Het schepencollege van Brussel heeft de opdracht NEO 1 voor de herinrichting van de Heizelvlakte opnieuw toegewezen aan het consortium Unibail-Besix-CFE. De Raad van State had die toewijzing geschorst.

Met een meer gedetailleerde motivering van de punten voor de twee kandidaten in de selectieprocedure, hoopt de stad de bezwaren weg te nemen. Het is nu uitkijken of verliezer Hammerson opnieuw naar de Raad van State stapt. Die heeft daar twee weken de tijd voor.

De Raad van State moet zich dan opnieuw volgens de hoogdringendheidsprocedure uitspreken. Ze had de procedure niet vernietigd, maar geschorst en vroeg om meer uitleg. Indien Hammerson opnieuw klacht indient, kan de Raad van State zich binnen 6 weken na die klacht opnieuw uitspreken.

Brussel kende het contract al een eerste keer eind april toe aan het consortium Unibail, na een 'competitieve dialoog' waarbij ook concurrent Hammerson nog in de running was. Klepierre had zich op het laatste moment teruggetrokken.

De overheidsopdracht NEO 1 voorziet onder meer in de bouw en de exploitatie van een grote winkelwijk, recreatievoorzieningen, woningen, buurtdiensten en parkings door het consortium van Unibail-Rodamco en Besix. Met een budget van 800 miljoen euro is het een van de grootste projecten van de voorbije jaren.

De Raad van State vond de beoordeling van de voor- en nadelen van beide offertes 'niet overtuigend'. Het dossier van Unibail deed het slechts twee punten beter in de eindbeoordeling (op 250 punten). De eindselectieprocedure werd in het arrest in vraag gesteld.

Voor het administratief rechtscollege was de beoordeling van beide offertes door de Stad Brussel 'niet coherent voor twee op de vijf criteria', voor een totale waarde van 70 punten op de 250. Er was vooreerst twijfel bij het criterium 'Kwaliteit milieu, mobiliteit en duurzaamheid'. De energieprestatie was ‘excellent’ voor Hammerson , terwijl deze slechts 'very good' was voor de begunstigde van de opdracht (Unibail), klinkt het in het arrest.

De Raad van State had het ook moeilijk bij het criterium 'Juridische modaliteiten en materiële uitvoering van het project'. Hoewel daarin een luik zit dat bij de evaluatie 'onaanvaardbaar' was, kreeg Unibail op dat criterium toch nog een score van 15/30. Volgens Hammerson kan dat niet. De Raad van State had daar ook vragen bij.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud