Brusselse Noordwijk wil Manhattan-imago kwijt

Brusselse Noordwijk ©Photo News

De Noordwijk moet dringend af van zijn monocultuur aan kantoren. Acht grote vastgoedeigenaars stellen er in totaal 5.000 vierkante meter ter beschikking als tijdelijke werkplek van start-ups en innovatieve bedrijven om de diversiteit te testen en op gang te brengen. De artistieke hogeschool Sint-Lukas hapte al toe.

Het project is een initiatief van Up4North, een vzw die de Noordwijk, die zich uitstrekt over Brussel, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, opnieuw op de kaart zette. Die wijk bestaat vandaag vooral uit kantoorgebouwen, in totaal één miljoen vierkante meter.

In de jaren zestig woonden er 12.000 mensen in de levendige Noordwijk, met ateliers, cafés, cinema's en winkelstraten. Vandaag zijn dat er nog 5.000. In de kantoren werken er zo'n 30.000 mensen. Dat onevenwicht maakt de wijk 's avonds doods.

Manhattan Center

Volgens het Manhattanplan, gesteund door ex-premier Paul Vanden Boeynants, moesten in de Noordwijk 78 kantoortorens komen. Die zouden komen te liggen aan een gepland kruispunt van de Europese snelwegen E19 (Lissabon-Stockholm) en de E40 (Londen-Istanbul) die dwars door Brussel zouden lopen.

Voetgangers zouden zoals in Hongkong via loopbruggen op 13 meter hoogte van het ene naar het andere gebouw wandelen. Een aantal gebouwen langs de Koning Albert II-laan zijn vandaag speciaal ontwikkeld om loopbruggen mogelijk te maken.

Door de oliecrisis in 1973 vielen de megalomane plannen voor de Noordwijk echter in duigen. Tot enkele jaren geleden werd de hele wijk met vrijwel uitsluitend monofunctionele gebouwen dichtbebouwd.

 

De mensen achter dit stadsrenovatieproject zijn geen groene jongens of een of andere burgerbeweging. Het gaat om acht vastgoedspelers, allemaal eigenaar in de Noordwijk: AG Real Estate, Allianz, Axa, Banimmo, Befimmo, Belfius Insurance, Immobel en Triuvia.

Zo'n 10 procent van de kantoren in de Noordwijk staat vandaag leeg. Alle grote kantooreigenaars in 'de wijk zonder bewoners' zijn er zich van bewust dat er snel wat moet veranderen om binnen een paar jaar niet te worden geconfronteerd met 'een wijk met weinig bevolkte kantoren'.

'We willen daarom een nieuwe dynamiek teweeg brengen in de wijk die komaf maakt met die monocultuur', stellen Sven Lenaerts en Alain Deneef (vooral gekend als ex-topman van Belgacom en vandaag vurig pleitbezorger van Brussel), de trekkers van het project.

Diversiteit

De Noordwijk heeft door zijn strategische ligging en bereikbaarheid nog steeds enorme troeven. Maar ze mist diversiteit.

'Het Platform North wil een verscheidenheid aan gebruikers aantrekken, klein en groot, die kunnen bijdragen om de wijk binnen en buiten de kantooruren te activeren, om ruimtes te delen, om een mix aan functies in de wijk te introduceren. We zullen zoveel mogelijk proberen te zoeken naar complementaire bedrijven die diensten en faciliteiten kunnen delen', benadrukt Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo, een van de grootste eigenaars in de wijk. Befimmo heeft trouwens zelf al zeer ambitieuze plannen voor herontwikkeling van zijn gebouwen in de wijk.

Spotprijs

Voor een gemiddelde prijs van 35 euro per vierkante meter per jaar wordt ruimte ter beschikking gesteld in gebouwen van Befimmo (WTC I, 4.500 vierkante meter) en Banimmo (North Plaza, 500 vierkante meter) voor de duur van maximum twee jaar. Dat is een spotprijs in vergelijking met kantoorprijzen van 150 euro per vierkante meter per jaar en meer die voor goede kantoren in deze buurt worden betaald.

De ruimte die wordt aangeboden bevindt zich in kantoren die vandaag leeg staan en de komende jaren hoe dan ook moeten worden herontwikkeld. Geïnteresseerde partijen mogen zich aanmelden voor 8 november via www.labnorth.beDe kunsthogeschool Sint-Lukas is alvast geselecteerd voor een kantoor van 1.500 vierkante meter en blijft er een jaar.

Up4North bestaat een jaar. Eerder dit jaar werd Café North in het leven geroepen in het gebouw North Plaza. Dat is een uitvalsbasis voor brainstormsessies met buurtcomités, publieke spelers zoals het Brussels gewest, de drie Brusselse gemeenten, de MIVB en de Bouwmeester.

Een wijk kan ook niet draaien zonder sociale activiteiten. Er komt in de wijk dus een Zomerfestival. Op de website van Lab North komt binnenkort een North agenda met activiteiten in de Noordwijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud