Advertentie
Advertentie

Cementgroep Holcim geeft startschot voor mega-investering van 400 miljoen

De fabriek in Obourg telt twee ovens die krijt uit een nabijgelegen groeve verwerken. ©www.GEG.be

De cementreus Holcim heeft de procedure opgestart om een gloednieuwe fabriek te bouwen op zijn site in het Henegouwse Obourg.

De nieuwe fabriek is een hoeksteen van het Go4Zero-plan, waarmee het bedrijf zijn CO₂-uitstoot wil verminderen en op lange termijn tot nul herleiden. De cementindustrie is wereldwijd een van de grootste uitstoters van het broeikasgas en moet miljarden investeren in nieuwe productieprocessen.

De huidige fabriek in Obourg, nabij Bergen, telt twee ovens die krijt uit een nabijgelegen groeve verwerken. De groeve nadert het einde van haar levensduur. De geplande nieuwe oven zal geen krijt als grondstof gebruiken, maar kalksteen uit de streek van Doornik, wat de CO₂-uitstoot met bijna 30 procent moet terugdringen.

Het project wordt later dit jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van Holcim. Het bedrijf heeft wel al de vergunningsprocedure opgestart en hoopt de nieuwe fabriek, goed voor een investering van 400 miljoen euro, tegen halfweg 2025 aan het werk te zetten. ‘Een plan b is er niet’, zegt projectverantwoordelijke Vincent Michel. Zonder vergunning dreigt voor de cementfabriek de sluiting en het verlies van 200 jobs.

De geplande oven wordt ontworpen om op middellange termijn zuurstof te gebruiken als brandstof, in de plaats van lucht. Daardoor kan de CO₂-inhoud in de proces- en brandstofgassen gevangen en behandeld worden, om een volledig CO₂-neutraal proces te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud