Advertentie

CFE bevestigt jaarprognoses

De maritieme dochter DEME versterkt zich met de overname van SPT Offshore, dat funderingen op zee aanlegt. ©DEME

De bouw- en baggergroep CFE, een dochter van de holding Ackermans & van Haaren, bevestigt na een sterk derde kwartaal en het aandikken van het orderboekje de jaarprognoses.

CFE zag in het derde kwartaal de omzet 3 procent stijgen tot 911 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht en is te danken aan de verbetering bij de maritieme tak DEME. In het tweede kwartaal ondervond DEME wegens de coronarestricties veel moeilijkheden om de bemanningen van zijn schepen te vervangen en expats in het buitenland te krijgen. Die problemen zijn niet opgelost, maar de situatie is verbeterd.

Over de eerste negen maanden ligt de omzet van DEME 17 procent lager. DEME kondigde ook de overname aan van SPT Offshore, een kleine specialist in de installatie van ankerpalen en funderingen op zee met een omzet van 20 miljoen euro. Een tegenvaller is het nieuwe uitstel voor de oplevering van de Spartacus. De grootste snijkopzuiger ter wereld had al anderhalf jaar in de vaart moeten zijn, maar kan nu pas in februari 2021 in gebruik worden genomen.

De bouwtak presteerde zoals verwacht goed in het derde kwartaal. De nieuwe lockdowns zullen de activiteiten minder hinderen dan in de lente, zegt DEME.

ZIN-project

Het beste nieuws komt van het orderboekje. Dat dikt 6 procent aan tot 5,53 miljard euro. De bouwdivisie haalde het ZIN-project van Befimmo in de Brusselse Noordwijk binnen. Die renovatie van de WTC-torens is goed voor 200 miljoen euro. De schulden bleven met 805 miljoen euro vrij stabiel.

CFE herhaalt de prognoses voor het hele jaar. DEME kijkt aan tegen een omzetdaling van 15 à 20 procent maar de nettowinst moet hoger liggen dan in het eerste halfjaar. De bouwtak gaat uit van 10 procent minder omzet maar een positief nettoresultaat. De vastgoedpoot moet een minstens stabiele nettowinst opleveren.

De koers reflecteert het potentieel van de vloot en de goede vooruitzichten vanaf 2021 niet.
Luuk Van Beek
analist Degroof Petercam

Bij de beurshuizen is Degroof Petercam het meest optimistisch met een koopadvies en een koersdoel van 85 euro. 'De waardering is tegen 10,5 keer de ondernemingswaarde versus de bedrijfswinst goedkoper dan het historische gemiddelde van 12,5', zegt analist Luuk Van Beek. 'De koers reflecteert het potentieel van de vloot en de goede vooruitzichten vanaf 2021 niet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud