CFE keldert na ontgoochelende jaarcijfers en zwakke prognose

DEME moest zijn installatieschip Innovation vorig jaar enkele maanden missen door onderhouds- en herstellingswerken, wat op de resultaten woog. ©deme

De Brusselse bouwgroep CFE, het moederbedrijf van baggeraar en windparkenbouwer DEME, heeft vorig jaar dik een vijfde minder winst geboekt door een hele reeks eenmalige items.

CFE realiseerde vorig jaar een omzet van 3,62 miljard euro, nagenoeg evenveel als in 2018. DEME zag de omzet licht dalen, terwijl de pool Contracting - de bouwactiviteiten - 6,9 procent meer omzet realiseerden, vooral dankzij een sterke activiteit in Vlaanderen en Polen.

De winstgevendheid krijgt echter een klap. De brutobedrijfswinst (ebitda) zakt met 7,5 procent tot 451,2 miljoen euro en de ebitda-marge verslechtert van 13,4 tot 12,4 procent.

De bedrijfswinst komt 21,8 procent lager uit op 177,7 miljoen euro, wat flink onder de verwachtingen is. Analisten rekenden op 208,2 miljoen euro volgens Bloomberg. De evolutie van de nettowinst is navenant: -22,2 procent tot 133,4 miljoen euro. Zoals steeds komt het gros van de winst (125 miljoen euro) van DEME.

Innovation

De oorzaak van dat alles zijn 'niet-recurrente resultaten', zeg maar eenmalige items. DEME moest in het tweede en derde kwartaal het installatieschip Innovation verscheidene maanden missen, droeg ontwikkelingskosten voor de winning van polymetaalknollen in de diepzee en had ook last van druk op de marges in offshore.

Er was ook verlies op 'een technisch zeer complex baggerproject in India'. Voorts boekte DEME een waardevermindering op de vorderingen op de Duitse turbineproducent Senvion, die quasi failliet is.

Op het niveau van de holding boekte CFE bovendien een waardevermindering op de openstaande vorderingen op Tsjaad, een verplichting onder IFRS 9. Om welk bedrag het precies gaat, zegt de groep niet. CFE heeft nog geld te goed van de overheid van Tsjaad voor de bouw van het Grand Hôtel, maar wacht daar al jaren op.

Lager dividend

Daalt de nettowinst bij DEME (-21%) en Contracting (-37,5%), dan brengt de pool Vastgoedontwikkeling wat soelaas. Daar kwam de nettowinst bijna een kwart hoger uit.

Gezien de lagere nettowinst vermindert CFE zijn dividend tot 2 euro bruto per aandeel. Over 2018 werd nog 2,40 euro uitgekeerd.

Het orderboek is licht gekrompen (-3,8%) maar blijft met 5,18 miljard euro wel op een hoog niveau.

Voor 2020 rekent DEME op een licht hogere omzet en een stabiele brutobedrijfswinst (ebitda). Voor Contracting wordt een stabiele omzet en een hoger bedrijfsresultaat verwacht en voor de pool Vastgoedontwikkeling opnieuw een goed nettoresultaat.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud