CFE maakt achterstand goed in derde kwartaal

Het dochterbedrijf Aannemingen Van Wellen van CFE legt zich onder meer toe op wegenwerken - Foto Philippe van Gelooven ©Philippe van Gelooven

De bouwgroep CFE heeft in het derde kwartaal goed gepresteerd en daarbij de vertraging in de eerste jaarhelft volledig weggewerkt. Voor het hele jaar rekent het Brusselse bedrijf op een licht hogere omzet.

Na negen maanden realiseerde CFE een totale omzet van 1,35 miljard euro, 5,6 procent meer dan in de overeenstemmende periode van 2011. Dat is een duidelijke versnelling tegenover het eerste halfjaar, toen de omzetgroei 4 procent bedroeg.

De halfjaarresultaten waren overigens teleurstellend, vooral door een zwakke prestatie van de pool Bouw. Toen tekende die een omzetdaling van 2,6 procent op. CFE zette tijdens de zomermaanden een duidelijk inhaalbeweging in en dat leidt ertoe dat de omzet van deze divisie na negen maanden 1,7 procent voor ligt op 2011. Niettemin blijft de toestand niet zo eenvoudig: er is minder activiteit in burgerlijke bouwkunde, er wordt minder gebouwd in Centraal-Europa en grote projecten lopen stilaan op hun einde.

Ook de pool Spoor & Wegeninfra slaagde erin de vertraging van eind juni volledig weg te werken, dankzij de wegenactiviteit van Aannemingen Van Wellen. Na negen maanden bedraagt de omzetgroei 2,2 procent. Eenzelfde beeld bij de pool Multitechnieken, waar de achterstand is ingelopen en de omzet eind september 4,4 procent groter was dan een jaar eerder.

De sterkste omzetgroei is voor de pool Baggerwerken en Milieu, zeg maar DEME, dat voor 50 procent door CFE wordt gecontroleerd: 6,2 procent in de eerste negen maanden. Dat is echter een forse vertraging tegenover de eerste jaarhelft (+10%). De activiteit stagneerde in het derde kwartaal door de uitgestelde start van de baggerwerken voor de nieuwe haven van Doha. In Australië vordert het Gladstone-project zoals voorzien, maar werd de start van het Wheatstone-project wat uitgesteld.

Het orderboek van CFE was eind september goed voor 2,84 miljard euro, wat 19 procent meer is dan een jaar eerder. De bouwgroep wist haar orderboek in Polen wat aan te vullen en haalde begin december ook een ziekenhuisproject in Roemenië binnen.

Voor heel 2012 gaat CFE uit van een licht hogere omzet dan in 2011, door de hogervermelde vertragingen bij enkele grote projecten. Dit zou geen noemenswaardige impact mogen hebben op de resultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud