CFE ziet nettowinst halveren

CFE bouwde mee aan de Diabolo-spoorverbinding tussen Brussels Airport en Antwerpen. ©Foto CFE

De bouwgroep CFE heeft een moeilijke eerste jaarhelft achter de rug waarin de nettowinst nagenoeg halveerde. Baggerdochter DEME boekte aanzienlijk minder winst en de divisies bouw en multitechnieken doken licht in het rood. Topman Renaud Bentégeat maakt zich sterk dat de tweede jaarhelft een stuk beter wordt.

Omzetmatig ziet het er allemaal vrij goed uit met een groei van 4 procent tot 905,9 miljoen euro. Een toename die vooral te danken is aan DEME, het bagger- en milieuconcern waarvan CFE 50 procent in handen heeft.

De rendabiliteit stond echter op verschillende fronten onder druk. De bedrijfswinst daalde van 39,1 tot 29,4 miljoen euro en de bedrijfskasstroom (ebitda) ging van 81,6 naar 73,1 miljoen euro. De ebitda-marge verzwakte van 9,4 procent in de eerste zes maanden van 2011 tot 8,1 procent. De nettowinst ten slotte viel bijna tot de helft terug, van 26,2 tot 13,9 miljoen euro.

De winstdaling is grotendeels - maar niet uitsluitend - te wijten aan DEME. De resultaten van de baggergroep raakten vrijdagmorgen al bekend via de halfjaarcijfers van Ackermans & van Haaren, de andere aandeelhouder. DEME realiseerde 10 procent meer omzet, maar een lagere vlootbezetting, hogere personeelskosten en hogere afschrijven deden de nettowinst dalen van 41 tot 27,8 miljoen euro.

Voor een negatieve verrassing zorgt de pool Bouw, nog steeds goed voor 35 procent van de groepsomzet en dus de op een na belangrijkste divisie. De omzet daalde met 2,6 procent, vooral door een lagere activiteit in burgerlijke bouwkunde. Door de krimpende markt is het moeilijk hiervoor nieuwe orders binnen te halen. Boekte deze afdeling in de eerste zes maanden van 2011 nog 3,7 miljoen euro winst, dan verschijnt nu een verlies van 1,7 miljoen euro in de boeken. 'De algemene kosten waren onvoldoende gedekt', zei topman Renaud Bentégeat op een persconferentie. Lees: er was onvoldoende werk in verhouding tot het personeel. Bovendien stonden de prijzen wat onder druk. CFE bleef niet bij de pakken zitten en nam alvast maatregelen. In Polen, waar verlies werd geleden, wordt een herstructureringsplan doorgevoerd waarbij een aantal mensen werd ontslagen. De activiteiten in Franstalig België, in de eerste plaats in Wallonië, werden gedecentraliseerd en commercieel efficiënter gemaakt. 'Wij hebben onze manier van werken helemaal herzien met de bedoeling dichter bij de markt te staan', legt Bentégeat uit. De kosten voor dit alles werden al in de eerste jaarhelft genomen.

Ook de pool Multitechnieken kende een moeilijk halfjaar. De omzet daalde met 4 procent en onderaan verscheen een verlies van 0,7 miljoen euro. Bentégeat maakt zich echter sterk dat dit verlies seizoensgebonden is. Dochter Nizet Entreprise werd duidelijk getroffen door de verminderde subsidies voor zonnepanelen.

Vastgoedontwikkeling en -beheer presteerde heel wat beter: de omzet groeide en de nettowinst bleef nagenoeg stabiel op 2,8 miljoen euro. De nieuwe divisie Spoor & Wegeninfra noteerde een omzetdaling van 4 procent en zag de nettowinst halveren tot 1 miljoen euro. Bij Aannemingen Van Wellen was de teerfabriek onderbenut door minder wegenwerken. De tak PPS-concessies kroop uit het rood dankzij Rent-A-Port. Deze 45-procentdochter van CFE, gespecialiseerd in consulting voor havenprojecten, profiteerde van een contract in Vietnam.

De tweede jaarhelft zou voor CFE een pak beter moeten worden, al zal dat niet volstaan om winstmatig weer op het niveau van 2011 te geraken. 'We hebben nu ongeveer 12 miljoen minder winst dan een jaar geleden. Op het einde van het jaar zal het verschil met vorig jaar kleiner zijn geworden', maakt financieel directeur Jacques Ninanne zich sterk. CFE verwijst naar zijn orderboek, dat met 23 procent is gestegen tot 2,9 miljard euro, vooral dankzij enkele grote projecten van DEME.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud