Congrescentrum op de Heizel stap dichterbij

Een impressie van het ontwerp van Jean Nouvel voor het project Neo 2 op de Heizel. ©CFE /COFINIMMO/JEAN NOUVEL

Het project Neo 2, dat de bouw van een congrescentrum met hotel op de Heizel in Brussel omvat, is definitief toegewezen aan het consortium van CFE en Cofinimmo.

Brussel heeft heel wat grote bouwprojecten in de pijplijn zitten. Het gaat onder meer om de herinrichting van de Heizelvlakte. Daar komt met Neo als een nieuw winkelcentrum met honderden woningen. Dat project loopt wel heel wat vertraging op. Daarnaast is er Neo 2, de bouw van een internationaal congrescentrum met hotel.

Vorige maand raakte bekend dat de bouwgroep CFE in een consortium met de vastgoedgroep Cofinimmo Neo 2 mag bouwen. Zij wonnen de uitgeschreven wedstrijd met een ontwerp van de vermaarde Franse architect Jean Nouvel

Het consortium Willemen/CIT-Blaton/Dewaele/Jan De Nul, met als architect het Deense architectenbureau Henning Larsen, moest de duimen leggen maar kon wel nog in beroep gaan en had daarvoor twee weken de tijd. Nu blijkt dat die concurrerende groep geen beroep heeft aangetekend.

Vier sterren

Daardoor staat in principe niets nog de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor Neo 2 in de weg. Dat mag ook wel: de toewijzing heeft twee jaar langer geduurd dan verwacht. Het is wel nog afwachten hoe de stad Brussel de financiering gaat oplossen, omdat Neo 1 eveneens vertraging oploopt. Beide projecten zijn financieel aan elkaar gekoppeld.  

Neo 2 moet Brussel als internationale congresstad voor echt grote bijeenkomsten met 1.500 à 3.500 deelnemers op de kaart zetten. Het nieuwe congrescentrum is in de visie van Nouvel een lichtbak gebouwd uit glas en staal die terrasvormig georganiseerd is en aansluit bij het hellende terrein. Het hotel wordt een viersterrenhotel met zowat 250 kamers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect