Advertentie

Dagprijzen rukken op in de bouw

Isolatiemateriaal is een van de vele dingen die het afgelopen jaar fors duurder zijn geworden. ©Maikel Samuels

Bijna de helft van de aannemers geeft vooraf geen vaste prijs meer voor het te gebruiken materiaal. Dat blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw.

De enorme prijsstijgingen van bouwmaterialen het afgelopen jaar dwingen almaar meer aannemers om in hun offertes een slag om de arm te houden. 41 procent van de aannemers hanteert een dagprijs en 35 procent van de bedrijven neemt in nieuwe bouw- of renovatiecontracten een herzieningsclausule op voor onvoorziene omstandigheden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, dat de rondvraag van de Confederatie Bouw kon inzien.

Met de dagprijzen dekken de bouwbedrijven zich in tegen de forse prijsstijgingen van bouwmateriaal het afgelopen jaar. De houtprijzen zijn verdubbeld, de isolatiematerialen pir en pur werden 90 procent duurder en voor staal wordt tot 30 procent meer betaald dan een jaar geleden.

Daar komt nog bij dat de levertermijnen voor de diverse bouwmaterialen stevig oplopen. Acht op de tien bouwbedrijven melden een levertijd van twee tot vier weken voor de belangrijkste materialen.

Hele economie

De materiaaltekorten spelen niet alleen in de bouw, maar in de hele economie. Ook de groothandel en de industrie zien af, becijferde de Nationale Bank. De ondernemersorganisatie VOKA waarschuwde dat de tekorten het economisch herstel na de coronacrisis dreigen te fnuiken.

De prijsstijgingen maken bouwen en verbouwen aanzienlijk duurder. De Confederatie Bouw verwacht dat de huidige situatie zeker tot het eerste kwartaal van volgend jaar aanhoudt.

De dagprijzen komen op het moment dat de vastgoedmarkt op volle toeren draait. Nog nooit steeg het aantal koop- en verkooptransacties zo snel als in de eerste zes maanden van dit jaar, leert de Notarisbarometer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud