M/V van de dag

De Duitse Recticel-jager met grote ambities

Axel Kühner, de topman van Greiner, ontmoet volgende week de directie van Recticel

Axel Kühner, de topman van de Oostenrijkse plasticgroep Greiner lanceerde een overnamebod op het Belgische Recticel. Maar de strijd lijkt nog verre van gestreden.

Veel investeerders zouden er ongetwijfeld veel voor overhebben om op pinkstermaandag in Brussel de ontmoeting bij te wonen tussen Olivier Chapelle, de topman van de Belgische schuim- en isolatieproducent Recticel, en Axel Kühner, CEO van de Oostenrijkse schuim- en plasticfabrikant Greiner. De mannen ontmoeten elkaar om te ‘praten’ over het openbaar bod dat de Oostenrijkse groep achter de rug van het management en de raad van bestuur van Recticel op het Belgische bedrijf lanceerde. Ze kennen elkaar goed: ze opereerden jaren als partners in de joint venture Eurofoam, tot Greiner vorig jaar Recticels belang van 50 procent uitkocht.

Dat de sfeer niet hartelijk zal zijn, staat buiten kijf. Chapelle werkte zich de afgelopen jaren te pletter om zijn bedrijf te stroomlijnen en klaar te stomen voor een meer gefocuste toekomst en wanneer dat helse project - want dat was het - eindelijk klaar is, krijgt hij onverwacht een openbaar bod op zijn dak. Je zou van minder ongelukkig worden.

Zeker omdat de topman van Greiner in het geheim het belang van 27 procent van de belangrijkste aandeelhouder van Recticel, de holding Bois Sauvage, tegen een goedkope prijs binnenhaalde. Kühner lanceert nu een ‘vrijwillig en voorwaardelijk’ openbaar overnamebod op de rest van de aandelen, maar met 50 procent plus een aandeel heeft hij genoeg, zegt hij.

Kühner heeft dus duidelijk zijn rekenmachine bovengehaald om bepaalde ‘tegenacties’ uit te sluiten. Hij wist ook al een tijdje dat Bois Sauvage van zijn belang in Recticel af wou en hapte op het juiste moment toe.

Op veel goodwill lijkt zijn demarche, die meer en meer op een vijandig bod begint te lijken, niet te kunnen rekenen. Chapelle en co. weren zich als een duivel in een wijwatervat, maar veel ruimte hebben ze niet. Een gifpilconstructie om het aandeel van Bois Sauvage te verwateren is onmogelijk, want Kühner heeft de holding weten te overtuigen op de buitengewone vergadering van Recticel eind mei tegen de verhoging van het toegestane kapitaal te stemmen. Voor een goedkeuring is 75 procent van de stemmen nodig, Bois Sauvage heeft 27 procent. Kühner wist dat Bois Sauvage makkelijk te overtuigen was, want een goedkeuring zou de deal met Greiner tenietdoen waardoor Bois Sauvage 200 miljoen euro aan zijn neus zag voorbijgaan.

Kühner heeft dus duidelijk zijn rekenmachine bovengehaald om bepaalde ‘tegenacties’ uit te sluiten. Hij wist ook al een tijdje dat Bois Sauvage van zijn belang in Recticel af wou en hapte op het juiste moment toe.

Te laag bod

De vraag is of het slim is op een dergelijke manier Recticel te proberen over te nemen. De kans dat Kühner met het bod van 13,50 euro een belang van meer dan 50 procent binnenhaalt, wordt heel klein geacht. Kühner zal bijna zeker zijn bod moeten verhogen - en waarschijnlijk houdt hij daar rekening mee - wil hij Rectiel inlijven. Zeker omdat Chapelle deze week de winstprognoses van Recticel fors optrok. Chapelle gaat mogelijk ook op zoek naar een witte ridder. Die riskeert dan wel opgescheept te zitten met een ‘onbetrouwbare’ minderheidsaandeelhouder die veel kan blokkeren, hoewel Bois Sauvage niet meteen de meest geëngageerde minderheidsaandeelhouder was.

Kühner heeft met zijn bod in elk geval op veel zere tenen getrapt. Je kan je afvragen of hij daarvan wakker ligt. Zijn imago van integere CEO kreeg bij Recticel enkele jaren geleden al een flinke deuk toen hij samenspande met de Ierse isolatieconcurrent Kingspan om Recticel over te nemen. De deal mislukte. Kühner lijkt niet van plan dat nog eens te laten gebeuren.

‘‘We have come to stay’ bij Recticel’, zei hij begin deze week in deze krant. ‘Voor ons is Recticel de volgende logische stap op ons groeipad. We brengen twee grote spelers samen en creëren de grootste in Europa en het nummer drie in de wereld.’

Kühner (50) wil de wereld veroveren en daar was hij voor het bod op Recticel ook al duchtig mee bezig. De ex-Daimler/MercedesBenz-man - op zijn 38ste bereikte hij daar het op een na hoogste managementlevel - werd in 2009 bij het Oostenrijkse familiebedrijf binnengehaald en was daarmee de eerste niet-familiale CEO in de meer dan 150-jarige geschiedenis van het bedrijf.

Hij bouwde Greiner uit tot een plasticreus van net geen 2 miljard euro omzet, met 11.500 werknemers en specialisaties in medische technologie en diagnostica (Bio-One), verpakking voor voeding en consumentengoederen (Packaging), schuim voor sportartikelen, auto- en vliegtuigstoelen en geluidsisolatie voor auto’s (Neveon) en plastic-extrusielijnen.

In 2012 trok hij met Bio-One naar India en met Neveon naar Afrika. Een jaar later richtte Kühner een antenne in China op en in 2015 versterkte hij zijn verpakkings- divisie in Turkije om van daar de Aziatische markt te bespelen. Vorig jaar haalde Kühner de beste resultaten ooit. Nu Recticel nog.

Axel Kühner

  • Met de Oostenrijkse plasticproducent Greiner lanceerde CEO Axel Kühner vorige week een openbaar bod op Recticel. De Belgische schuim- en rubberproducent is niet opgezet met het bod. Maandag zitten de beide partijen om de tafel.
  • In 2009 liet Kühner zijn bureau bij Mercedes in Regensburg voor wat het was en vertrok met zijn vrouw en twee kinderen naar Greiner in Kremsmünster. De roots van dat bedrijf gaan terug tot 1868, toen Carl Albert en Emilie Greiner een winkel in koloniale waren openden waar sodawater werd verkocht met zelf ontworpen kurken stoppen.
  • Kühner mocht vorig jaar een belangrijke Family Business Award of Excellence in ontvangst nemen voor het groei- en innovatieparcours dat hij met Greiner aflegt. Een van de belangrijkste redenen was de ontwikkeling van een speciaal labobuisje voor PCR-
    testen waarin het coronavirus 72 uur kan worden bewaard, wat het analyseproces vergemakkelijkt. Dankzij die bestseller werd Greiner een belangrijke speler in het verbeteren van coronavirustesten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud