Deceuninck heeft last van wisselkoersen

©Lieven Van Assche

De West-Vlaamse producent van pvc raam- en deurprofielen Deceuninck groeide vorig jaar in de VS maar kreeg af te rekenen met een zwakke dollar en Turkse lira.

De omzet van Deceuninck steeg in 2017 met 2,4 procent tot 687,2 miljoen euro, dat is iets minder dan verwacht. Analisten gingen uit van 690 miljoen euro. De groei is te danken aan de betere prestaties in de VS, ooit het zorgenkind van de West-Vlaamse groep. In Noord-Amerika steeg de omzet met 8,9 procent tot 129 miljoen euro. De volumes stegen daar met 10 procent. Maar daar was ook een negatief wisselkoerseffect van 2,2 procent door de verzwakking van de dollar in de tweede helft van het jaar.

In West-Europa daalde de omzet met 3,1 procent. Dat had te  maken met lagere volumes in de Benelux en Frankrijk. Deceuninck voerde prijsverhogingen door om de hogere grondstoffenprijzen, de verzwakking van het Britse pond en de stijgende inflatie te compenseren.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden steeg de omzet in Turkije maar daar werden de prijsverhogingen tenietgedaan door de verzwakking van de Turkse lire die met 23 procent daalde in vergelijking met 2016.

Amerikaans personeel

De brutomarge daalde van 30,5 procent in 2016 naar 28,6 procent. Deceuninck slaagde er niet in om de hogere grondstoffenprijzen, de ongunstige wisselkoerseffecten en de inflatie volledig te compenseren door prijsverhogingen en hogere efficiƫntie. Volgens de directie was het in de VS moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden.

De recurrente brutobedrijfswinst steeg van 65,1 naar 66,7 miljoen euro, net onder de 67,6 miljoen die analisten hadden vooropgesteld. De brutobedrijfswinst (ebitda) bleef stabiel op 67,2 miljoen euro

De bedrijfswinst steeg van 36,1 naar 36,7 miljoen euro. Dat cijfer is conform de verwachtingen.

De nettowinst daarentegen daalde van 21 naar 13,8 miljoen euro. Analisten gingen uit van 18,4 miljoen euro. De daling is volgens Deceuninck te wijten aan de stijging van de winstbelastingen.

De netto financiƫle schuld bedroeg eind vorig jaar 118 miljoen euro. Eind 2016 was dat 88,4 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht Deceuninck verdere groei. Details geeft het niet. De raad van bestuur zal aan de jaarlijkse algemene vergadering voorstellen om het dividend te behouden op 0,03 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud