Deceuninck optimistisch voor tweede jaarhelft

©BELGA

Deceunink boekte in de eerste jaarhelft een omzetgroei van bijna 20 procent. De producent van deur- en raamprofielen is voor de tweede jaarhelft optimistischer dan bij het begin van het jaar.

Dat optimisme voor de tweede jaarhelft is gebaseerd op drie elementen. 'Toenemende positieve signalen uit de markt in West-Europa, een onafgebroken goede prestatie in de VS en de normalisering van de toeleveringssituatie voor grondstoffen', aldus CEO Tom Debusschere.

Naar aanleiding van de resultaten van het eerste kwartaal meldde Decuninck nog problemen met de aanvoer van grondstoffen, in het bijzonder van pvc-hars. Die lijken van de baan.

Het optimisme van de traditionfeel erg voorzichtige CEO is opmerkelijk, zeker omdat de prijs voor pvc, de belangrijkste grondstof voor Deceuninck  , weer aan het stijgen is. In Europa bereiken ze zelfs een recordniveau, 'na vier opeenvolgende verhogingen van de grondstofprijzen sinds maart'.

Wisselkoersen

De producent van deur- en raamprofielen boekte in het eerste semester een omzet van 312 miljoen euro, 18 procent meer dan het jaar voordien. Meer dan de helft van die groei komt evenwel van wijzigingen in de consolidatiekring (lees: de overname van het Turkse Pimas).

De wisselkoerseffecten - Deceuninck haalt een flink deel van zijn omzet uit de Verenigde Staten en profiteert van de lage euro - stuwden de halfjaaromzet met 4,2 procentpunt omhoog. Analisten gingen gemiddeld uit van een omzetgroei van 17 procent.

Centraal- en Oost-Europa deed het minder goed, terwijl West-Europa lichtjes groeide (+5,5%). In Turkije en andere groeilanden klom de omzet met de helft. Die groeilanden dragen bijna evenveel toe aan de groepsomzet dan West-Europa.

De Vlaamse groep vertrouwt erop dat de maatregelen die de Franse regering heeft genomen om de bouw nieuw leven in te blazen 'een positieve impact zullen hebben tijdens de tweede jaarhelft'.

Een 'gewijzigde regiomix' - lees een hogere omzet in relatief rendabele regio's zoals de VS - stuwde samen met besparingen de rendabiliteit van Deceuninck omhoog. De groep boekte een bedrijfswinst (ebit) van 12 miljoen euro, drie keer meer dan in de eerste jaarhelft van 2014. De bedrijfswinst vertegenwoordigt 3,9 procent van de omzet, tegenover 1,5 procent twaalf maanden eerder. De nettowinst klom tot 4,7 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud