DEME boekt voor 250 miljoen euro orders

De sleephopperzuiger Pearl River van DEME - Foto DEME ©Foto DEME

DEME, het bagger- en milieuconcern dat in handen is van CFE en Ackermans & van Haaren, heeft recent voor 250 miljoen euro aan opdrachten binnengehaald, voor energiegerelateerde projecten. De werken situeren zich op vier continenten. In totaal heeft DEME momenteel voor ongeveer 3 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan.

In een persbericht geeft DEME meer uitleg bij de verschillende opdrachten, maar hoeveel ze stuk voor stuk waard zijn, zegt het concern niet. De nieuwe opdrachten houden allemaal verband met energie: ze zullen worden uitgevoerd voor olie- en gasmaatschappijen en voor ondernemingen die actief zijn in hernieuwbare energie.

'Met een omzet van ongeveer 2 miljard euro per jaar moeten we per maand voor 150 miljoen euro opdrachten zien te vinden', vertelde CEO Alain Bernard aan onze zusterkrant L'Echo. 'Momenteel bedraagt ons orderboek ongeveer 3 miljard euro. Eind 2012 bedroeg het 3,3 miljard euro. We zijn dus een beetje gedaald, maar blijven op een erg bevredigend niveau.'

In Colombia zal Dredging International, de baggerdivisie van DEME, baggerwerken uitvoeren voor een zwaaikom en aanlegplaatsen in de haven van Santa Marta. De werken kaderen in het Drummond Project, dat de bouw van nieuwe laadinstallaties voor kolen behelst. De baggerwerken starten deze maand en zullen ongeveer een half jaar duren. Er worden vier sleephopperzuigers voor ingezet.

Tideway, het dochterbedrijf dat gespecialiseerd is in werken voor de offshore-sector, zal in het noordwesten van Venezuela de aanlanding van een pijpleiding uitvoeren. Dat gebeurt in opdracht van Saipem. Tideway moet een 6,5 kilometer lange sleuf baggeren en de pijpleiding binnentrekken aan land.

Nog in Venezuela, en eveneens in opdacht van Saipem, heeft Tideway een bijkomende opdracht gekregen die verband houdt met de ontginning van het Dragon-gasveld. Het gaat om de aanleg van een aanlanding voor de leiding die het gas aanvoert.

Tideway gaat voorts in het kader van het nieuwe Wheatstone LNG-project van Chevron in West-Australiƫ de zeebodem nivelleren en erosiebescherming aanleggen. Deze werken zullen in joint venture worden uitgevoerd in de eerste helft van 2014.

Dichter bij huis, in de Ierse Zee, zal GeoSea een 100 meter hoge meteomast plaatsen die metingen zal uitvoeren voor de offshore sector. DEME-dochter GeoSea legt zich onder meer toe op funderingen voor aanlegplaatsen en de plaatsing van offshore windparken.

In het oosten van India ten slotte gaat International Seaport Dredging, een Indiaas dochterbedrijf van Dredging International, baggerwerken uitvoeren in de haven van Gopalpur, voor het toegangskanaal en de zwaaikom voor een kolen- en bulkterminal. ISD heeft ook een contract voor onderhoudsbaggerwerken in de haven van Dhamra in de wacht gesleept.

'Colombia, Venezuela, Australiƫ en India zijn voor ons zeer interessante landen die zich sterk ontwikkelen', lichtte Bernard nog toe. Hij bevestigt ook dat de energiesector aan belang wint in zijn klantenportefeuille. 'Niet alleen hernieuwbare energie, ook olie en gas.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud