DEME haalt tweede contract binnen in Vietnam

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, met zijn Vietnamese evenknie Nguyen Thi Doan. Tussen hen prins Filip (foto: Photo News)

De baggeraar DEME voegt in Vietnam nog een tweede baggerproject toe aan eerdere project van 70 miljoen euro. Ook andere Belgische ondernemers zijn tevreden over de handelsmissie naar Vietnam, maar het land zelf heeft nog een lange weg af te leggen.

van onze verslaggever in Vietnam

Gisteren, op de laatste dag de prinselijke handelsmissie, werden in het Sheraton-hotel in Ho Chi Minhstad, de economische hoofdstad van Vietnam, een tweede lading van (tien) overeenkomsten bekend gemaakt.

Opnieuw was DEME daar de uitschieter, met een contract voor het Regina-project: het opspuiten van 442 hectare land op kunstmatige eilandjes binnen het Phu Hai Complex, voor de kust van de provincie Binh Thuan.

Hoeveel het project de Zwijndrechtse baggergroep gaat opbrengen wilde Els Verbraecken, de projectverantwoordelijke van DEME in Vietnam, niet zeggen, net zomin als de termijn waarbinnen het project van start gaat.

Elk groot contract moet in Vietnam door de eerste minister goedgekeurd worden, maar geraakt daar maar na een lange weg bergop

Dirk Nollet

Belcholat

Vijfdaagse

Voor de baggeraar is het meteen de bekroning van een erg goede vijfdaagse: DEME haalde eerder op de week al een Vietnamees contract binnen voor de neus van aartsrivaal De Nul, kwam bij de jaarlijkse Randstad-rondvraag uit de bus als beste werkgever en staat dicht bij een megacontract in de gasstaat Qatar.

Daarnaast werden er tal van intentieverklaringen afgelegd, die nog niet meteen tot een contract leiden: behalve een pak universiteiten en overheidsinstellingen gaat het om de containerrederij OCS, Partyspace, een Waals bedrijf gespecialiseerd in waterzuivering.

'Om te komen tot echte contracten is het nog iets te vroeg’, weet Dirk Nollet, die in Hanoi met Belcholat Belgische chocolade verwerkt tot onder meer pralines voor de lokale markt. ‘Sowieso doe je in communistisch Vietnam bijna altijd zaken met overheidsbedrijven. In Vietnam gaat alles heel traag door de enorme bureaucratie – elk groot contract moet worden goedgekeurd door de Eerste Minister, maar raakt daar maar na een lange weg bergop.’

Deadline

Het contract dat DEME vorige woensdag al bekend maakte, was in 2009 al aanbesteed. 'Een handelsmissie is behalve een goed moment om contacten te leggen en te verkennen, dus ook een deadline voor de Vietnamezen om beslissingen te nemen‘, zegt Alain Bernard van DEME daarover.

Een handelsmissie is ook een deadline voor Vietnamezen om beslissingen te nemen

Alain Bernard

DEME

Te horen aan de reacties van de ruime delegatie ondernemers die meegingen is de handelsmissie een succes. Alle ondernemers met wie De Tijd sprak tijdens de vele informele ontmoetingen, zijn unaniem positief. De professionaliteit en vooral een enorme honger om te leren en te werken viel de meeste ondernemers in de smaak. ‘Het valt ook op hoeveel vrouwen hier de plak zwaaien’, was een veel gehoorde opmerking.

Toch ziet Luc Vriens, gedelegeerd bestuurder van Waterleau, een bedrijf gespecialiseerd in waterengineering ook nadelen: ‘De Vietnamezen hebben geen geld en door de hoge inflatie daalt de waarde van wat ze hebben met de dag. Daardoor zijn ze afhankelijk van susidies en steun van onder meer de Belgen, de Japanners en de Chinezen. Onrechtstreeks hang je daar als bedrijf ook van af. Dat het om gekregen fondsen gaat, maakt dat de Vietnamezen soms niet kritisch genoeg zijn op de kwaliteit van de uitgevoerde werken.’

Corruptie

Andere klacht, die zelfs de Belgische ambassadeur Bruno Angelet aankaartte tijdens een toespraak, is de corruptie. Volgens officiële bronnen en de meeste bedrijfsleiders geldt dat alleen voor het Vietnamese burgers.

'Maar het komt soms ook bij bedrijven’, zegt Nguyen Xuan-Vihn, een jonge West-Vlaming wiens ouders in 1975 naar België kwamen om als textielarbeiders te werken. Hij werkt nu als designer voor de Australische catamaranbouwer Corsair Marine. ‘Ik heb nog een emotionele band met dit land, en het is spijtig dat het zo lijdt onder de corruptie van een oude generatie politici. Gelukkig verandert dat stilaan door druk van de grote jonge bevolking hier.'

Prins

Ook over de rol van prins Filip, die in het verleden soms een houterige indruk maakte, zijn de stemmen na deze missie overwegend positief. ‘Hij doet veel moeite om ons te introduceren op de officiële bezoeken, kent zijn dossiers en bouwt bruggen. Het lijkt alsof hij zijn draai gevonden heeft’, was meermaals te horen. Tijdens het persmoment op het einde van de missie kwam hij zelfzekerder over dan ooit. Gevraagd naar zijn troonopvolging gaf hij in omfloerste termen aan dat hij klaar is voor het koningsschap. ‘Als men het mij vraagt, dan zal ik er zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud