Derde meer winst voor Ackermans & van Haaren

Jan Suykens, de CEO van Ackermans & van Haaren ©BELGA

De Antwerpse investeringsmaatschappij heeft een prima jaar achter de rug. De nettowinst schoot 35 procent hoger tot 302,5 miljoen euro. De kernactiviteiten presteerden goed maar er waren ook diverse meerwaarden.

Het winstcijfer overtreft volgens CEO Jan Suykens de eigen verwachtingen. De kernparticipaties van AvH droegen 277 miljoen euro bij tot de winst, 7 procent meer dan in 2016. Daarnaast boekte AvH voor 17,6 miljoen euro aan meerwaarden en niet-recurrente resultaten. Die houden verband met de verkoop van de belangen in de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen en Ogeda, en met een herwaarderingsmeerwaarde bij de plantageholding Sipef. In 2016 moest AvH voor 26,8 miljoen minwaarden boeken.

De tak Marine Engineering & Contracting droeg vorig jaar 90,6 miljoen euro bij tot de winst, bijna 14 procent minder dan in 2016. DEME evenaarde het goede resultaat uit 2016 en CFE noteerde 7 procent meer winst. De bouwonderneming Van Laere, die intussen is ondergebracht bij CFE, boekte echter teleurstellende resultaten – een nettoverlies van 16,8 miljoen euro - en Rent-A-Port kende een minder jaar (6 miljoen verlies).

De bankactiviteiten deden het dan weer prima, met ruim 15 procent meer winst of 113,9 miljoen euro. Delen Private Bank bereikte nieuwe records voor het beheerd vermogen en de nettowinst. Bij Bank J.Van Breda verbeterde de winst licht in een ‘uitdagende marktomgeving’.

De vastgoedbelangen van AvH (Real Estate & Senior Care) droegen 54,3 miljoen euro bij tot het groepsresultaat. Dat is 17,5 procent meer dan in 2016.

De winstbijdrage van Energy & Resources verdubbelt bijna tot 18,2 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan Sipef , dat vorig jaar hogere productievolumes van palmolie kon combineren met een betere verkoopprijs en de nettowinst met 61,7 procent zag stijgen. De expansie van de plantages leidde ook tot een (niet-recurrente) herwaarderingsmeerwaarde. Het aandeel van AvH daarin bedraagt 19,8 miljoen euro.

Hoger dividend

AvH laat de aandeelhouders meegenieten van het goede jaarresultaat en verhoogt zijn dividend met 8 procent, van 2,04 tot 2,20 euro bruto. Daarmee keert de groep in totaal 73,7 miljoen euro uit.

Voor 2018 is AvH optimistisch gestemd. De kernparticipaties zijn goed gepositioneerd, luidt het. AvH verwijst naar het sterke orderboek van DEME, de beheerde vermogens van Delen Private Bank en Bank J.Van Breda die op een recordniveau staan, de goede gang van zaken bij de vastgoedparticipaties en de groei bij Sipef.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content