Egyptenaren brengen Besix apart naar de beurs

Het sportstadion van Doha in Qatar, een project van Besix ©Christophe Vander Eecken

Het plan van de Egyptische groep Orascom Construction Industries (OCI) om uit Besix te stappen gaat niet door. OCI brengt daarentegen zijn bouwdivisie, waarvan de Belgische bouwgroep deel uitmaakt, naar de beurs.

De Egyptische miljardairsfamilie Sawiris maakte in april bekend dat ze haar participatie van 50 procent in de Belgische bouwgroep Besix wou verkopen. Maar dat plan werd volgens onze informatie opgeborgen omdat het management van Besix, dat de andere 50 procent bezit, een dergelijke transactie niet ziet zitten.

Toen de verkoopplannen in het voorjaar naar buiten kwamen, zei Besix-CEO Johan Beerlandt dat een nieuwe aandeelhouder welkom was, maar dat van een overnambod op Besix geen sprake kon zijn. Hij voegde eraan toe dat het management van Besix niet geïnteressseerd is om te verkopen. Een woordvoerder van OCI stelt genuanceerder dat de Egyptische groep 'alle strategische opties blijft evalueren voor het belang in Besix'.  

OCI   is hoe dan ook van plan haar bouwdivisie Orascom Construction naar de beurzen van Caïro en in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) te brengen. De beursgang van Orascom Construction is gepland voor het eerste kwartaal van 2015. OCI wil zich daarna uitsluitend gaan toeleggen op kunstmest en chemicaliën. 'Ze proberen op die manier liquiditeit te creëren', zegt een waarnemer.

De Egyptische groep van de familie Sawiris stapte in 2004 in Besix. Een groep managers rond Beerlandt deed toen een managementbuy-out bij de Belgische Betonmaatschappij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud