Advertentie

Einde aan Europa's langstlopende interne bedrijfsvete

Saint-Gobain is voortaan de grootste aandeelhouder van Sika ©REUTERS

Nu de wereldmarktleider in bouwchemie Sika een geschil met het Franse Saint-Gobain bijlegt, komt een einde aan een ruzie van vier jaar.

Beleggers reageren euforisch op het einde van de juridische strijd: op de beurs van Zürich stijgt het aandeel Sika vrijdagochtend met 10 procent. 

Europa's langstlopende bedrijfsvete draaide rond de raad van bestuur van Sika, de eigenaarsfamilie Burkard en de Franse multinational Saint-Gobain  . Die laatste kondigde in december 2014 aan dat ze een deal had met de familie Burkard over de overname van hun Sika-aandelen. De Burkards vertegenwoordigen ongeveer 17 procent van het kapitaal maar hebben tegelijk 53 procent van de stemrechten. Saint-Gobain kocht zo met een minderheid van het kapitaal een meerderheid van de stemrechten. 

Maar de raad van bestuur van Sika blokkeerde de overname door Saint-Gobain: de bestuurders hekelden de logica achter de deal en via een clausule in het Zwitserse vennootschapsrecht verhinderden ze uiteindelijk zelfs dat de overname doorging.

Vier jaar later is dan toch een overeenkomst bereikt. Zoals afgesproken neemt Saint-Gobain de Schenker-Winkler Holding (SWH) over, waarin ruim 10 procent van de aandelen van de Burkard-familie gebundeld zijn. Het betaalt daar 3,22 miljard Zwitserse Frank (2,7 miljard euro) voor, 500 miljoen frank meer dan het in eerste instantie van plan was. Tegelijk verkoopt de familie de resterende 7 procent aan het Zwitserse bouwchemicaliënbedrijf zelf én komen de extra stemrechten die de aandelen van de Burkards hadden te vervallen. Zo wordt Saint-Gobain met ruim 10 procent wel de grootste individuele aandeelhouder van Sika, maar heeft het geen meerderheid van de stemmen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud