Etex boekt forse winstgroei door lagere rente

Een fabriek van Etex in Sint-Niklaas. ©Stefaan Van Hul/concentra Media

De bouwmaterialengroep zag de bedrijfswinst licht dalen, maar de groepswinst ging ruim een derde hoger dankzij lagere leningskosten.

Etex, de industriële gigant van de Kempense familie Emssens, verving anderhalf jaar geleden jaar geleden een dure retailobligatie met een coupon van 5 procent door een Duitse Schuldschein, een oerduits leningproduct dat een alternatief is voor bankkredieten en obligaties. Daardoor daalden de intrestlasten van de groep fors. En dat is meteen de verklaring waarom de nettowinst sterk vooruitgaat terwijl de andere kerncijfers slechts licht stijgen of dalen. 

Het bedrijf dat twee weken geleden zijn hoofdzetel verplaatste naar een nieuwbouw op Brussels Airport, zag in de eerste jaarhelft de omzet met 2,8 procent toenemen tot 1,45 miljard euro. De overname van een Spaanse gipsplatenfabriek Pladur zorgde voor 40 miljoen euro omzet, maar die toename werd meer dan weggeveegd door wisselkoerseffecten. Het sterkere Britse pond, Nigeriaanse naira en Argentijnse peso hakten 49 miljoen euro uit de omzet.

De brutobedrijfswinst (Ebitda) en bedrijfswinst daalden respectievelijk 4 en 6 procent. De groepswinst steeg echter met 33 procent tot 85 miljoen euro.

Paul Van Oyen, de CEO van de groep met 15.000 werknemers, verwacht voor het volledige boekjaar 'een matige groei van de omzet en een stijging van de nettowinst'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect