Etex verkoopt Britse dakpannen met 229 miljoen omzet

Paul van Oyen, de CEO van Etex. ©Kristof Vadino

De Belgische bouwmaterialengroep Etex verkoopt zijn Britse dakpannenbedrijf Marley aan Inflexion Private Equity Partners. Een 20 jaar oude overname wordt daarmee weer ongedaan gemaakt.

Etex verwierf begin 1999 een meerderheid in het Britse Marley, nadat het een vriendelijk bod van 500 miljoen euro op het bedrijf had uitgebracht. Onderdelen van Marley werden later doorverkocht, maar nu doet Etex ook het kernbedrijf zelf van de hand. De koper is Inflexion Private Equity Partners, een private-equitybedrijf dat 5,4 miljard pond aan participaties beheert en sterk actief is in de bouwsector.

De overnameprijs is niet bekend, maar loopt wellicht in de honderden miljoenen. Marley draaide vorig jaar een recordomzet van 210 miljoen pond (229 miljoen euro). De winst voor belastingen kwam uit op 37,4 miljoen pond (40,7 miljoen euro).

Marley kende de voorbije jaren een gestage groei. In 2017 beliep de omzet nog 172 miljoen pond. Het bedrijf uit Burton-upon-Trent telt zowat 600 werknemers in vijf productievestigingen en twee distributiecentra.

Strategie

Marley paste niet meer in de nieuwe strategie van Etex. ‘Deze transactie is volledig in lijn met onze strategie, die gericht is op lichte constructie, en stelt Etex in staat zich te concentreren op zijn kernactiviteiten: gipsplaten, vezelcement en passieve brandbeveiligingsoplossingen’, zegt CEO Paul Van Oyen.

De topman deed in een recent interview met De Tijd al uit de doeken hoe hij de familiale bouwreus wil omvormen tot een specialist in de bouw van digitaal ontworpen modulaire woningen.

De verkoop zal naar verwachting tegen eind augustus afgerond zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud