Etex investeert fors in Sint-Niklaas

Microtherm Sint-Niklaas Foto/ Stefaan Van Hul ©Stefaan Van Hul/concentra Media

De bouwmaterialengroep Etex investeert ondanks de hoge loonkosten de komende vier jaar 12 miljoen euro in het dochterbedrijf Microtherm in Sint-Niklaas. België wordt de uitvalsbasis voor de uitbreiding van de internationale activiteiten van Etex op vlak van hoogperformante isolatie.

Microtherm specialiseert zich in oplossingen voor hoogperformante isolatie met producten op maat voor kleine ruimtes. Zo isoleert het zwarte dozen uit vliegtuigen en levert het systemen voor geconcentreerde zonne-energie. Daar kan de temperatuur oplopen tot 1200 graden Celsius en dat vraagt specifieke isolatie. Met SlimVac, momenteel het best isolerende materiaal van zeer beperkte dikte, wil het bedrijf nu ook inzetten op de bouwmarkt, de voornaamste afzetmarkt van Etex.

Het hoofdkantoor van Microtherm is gevestigd in Sint-Niklaas, maar het bedrijf heeft ook filialen in Japan en in de VS. In Sint-Niklaas werken 190 vaste medewerkers. De activiteiten bestaan uit een combinatie van geautomatiseerde productie en handmatige assemblage. Deze dubbele focus maakt zowel maatwerk als gestandaardiseerde producten mogelijk. De investering zal de komende jaren de omzet doen stijgen. De tewerkstelling zal er op peil blijven.

'Bij Etex kiezen we er bewust voor te blijven investeren in België, en dat ondanks de hoge loonkosten. We geloven sterk in de toekomstperspectieven van hoogperformante isolatie. Na een injectie van 4,5 miljoen euro dit jaar, investeren we daarom de komende vier jaar nog eens 12 miljoen euro in onze Microtherm-vestiging in Sint-Niklaas', stelt Fons Peeters, CEO van Etex.

De flexibiliteit van de organisatie en de medewerkers, de nabijheid van belangrijke afzetmarkten en de kennis ontwikkeld over 40 jaar, wegen in het geval van Microtherm vandaag nog steeds op tegen de hoge loonkosten in België.

België bekleedt voor de groep ook een prominente plaats als proefmarkt. 'De kleine productielijn van Microtherm in Sint-Niklaas laat toe nieuwe toepassingen of innovaties op een kleine schaal te testen, om in een latere fase deze technologieën te exporteren', aldus Filip Verstraete, General Manager van Microtherm.

Er wordt ook een fabriek van Microtherm gebouwd in de VS. De export die naar de VS deels wegvalt, zal gemakkelijk kunnen worden gecompenseerd in andere markten. De omzet steeg de voorbije twee jaar met 15 procent per jaar.

Microtherm maakt sinds 2010 deel uit van Promat International. Deze tak van Etex voor brandbeveiliging en isolatie (met hoofdzetel in Tisselt)  is goed voor 12 procent van de omzet.

Etex, actief in de sector van de bouwmaterialen, stelt wereldwijd meer dan 18.000 mensen te werk en is actief in 45 landen verspreid over de hele wereld. Met drie onderzoeks- en ontwikkelingscentra in Europa, waarvan twee in België, zet de Belgische groep stevig in op innovatie.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud