Advertentie

Etex speelt Indonesië uit als troefkaart in Azië

©RV

De Belgische bouwmaterialengroep Etex investeert 62 miljoen euro in de bouw van een nieuwe fabriek voor vezelcementplaten in Karawang, vlakbij Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.

Het is niet toevallig dat Etex een kwart van zijn totaal jaarlijks investeringsbudget steekt in de bouw van een tweede fabriek in Indonesië. , Etex doet sinds de crisis vrijwel uitsluitend nog grote uitbreidingsinvesteringen in de belangrijkste groeilanden. Voor een producent van bouwmaterialen als Etex biedt een afzetmarkt als Indonesië nog een enorm potentieel.

Indonesië is met 250 miljoen inwoners een van de grootste landen ter wereld. De komende vijf jaar komen er ook nog eens 7 procent of 17 miljoen inwoners (anderhalf keer België) bij. Die sterke bevolkingsgroei, samen met een opkomende middenklasse, heeft een positieve impact op de immobiliënmarkt. De renovatiemarkt is goed voor 70 procent van de bouwindustrie. De bevolking vraagt hogere kwaliteitsstandaarden en door de stijgende houtprijzen is er een verschuiving van de markt van multiplexplaten naar vezelcementplaten aan de gang. Al die elementen spelen in de kaart van Etex.

Etex

Etex is een van de grootste Belgische niet-beursgenoteerde groepen. De groep werd in 1905 opgericht door Alphonse Emsens en is nog steeds grotendeels in handen van de stichtersfamilies.

Omzet (2013): 3,046 miljard euro, waarvan 76 procent in Europa, 19 procent in Latijns-Amerika en 5 procent in Azië.

Bedrijfsresultaat: 237 miljoen euro.

Werknemers: 17.442 (van wie 1.284 in Azië/Oceanië)

Aanwezig: in 45 landen

Bedrijven: 104

Fabrieken: 119 (waarvan tot nu toe zes in Azië/Oceanië)

Etex heeft in Indonesië een participatie van 82 procent in Eternit Gresik. Het heeft in Azië ook bedrijven in China (4), Japan, Maleisië en Singapore.

 

Etex is vandaag met 26 procent al marktleider in Indonesië via zijn dochterbedrijf Etex Gresik. Het bedrijf produceert calciumsilicaatbouwplaten en vezelcementgolfplaten in Oost-Java en bevoorraadt daarmee het grootste deel van Oost- en Midden-Indonesië.

De meeste bouwmaterialen kunnen niet massaal op een rendabele manier vervoerd worden van pakweg een straal van 500 kilometer van een fabriek. Met de opening van de nieuwe productiefaciliteit in Karawang zal Etex voortaan ook de markt in West-Indonesië intensief kunnen gaan bewerken. Naar schatting 325 werknemers zullen er aan de slag gaan om de vezelcementplaten te produceren.

De nieuwe productievestiging ligt op zo’n 50 kilometer ten oosten van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Jakarta beslaat een eigen stedelijk gebied met 26,7 miljoen inwoners, op Tokio na is dat het meest bevolkte stad ter wereld.

De woningnood is er enorm. De Indonesische regering heeft belangrijke programma’s uitgewerkt om de kwaliteit van de behuizing te verbeteren. De norm is dat elk gezin 36 vierkante meter minimaal moet hebben, water- en winddicht en met goede materialen gebouwd. Het zijn weliswaar zeer kleine huizen, maar het gaat om een gigantisch programma voor de bouw van nieuwe nederzettingen, sommige met duizenden wooneenheden. Etexmikt daar ook op de markt van de scholen, ziekenhuizen en openbare instellingen.

Etex is er vrij gerust in dat de investering zeer snel rendabel zal zijn. ‘Met de nieuwe fabriek in Karawang zullen we onze Kalsi-platen op de West-Indonesische markt kunnen introduceren. Kalsi is het topmerk onder de bouwplaten en het is - net zoals Eternit in België en Creaton in Duitsland - een van onze sterkste lokale merken. De Kalsi-platen staan bekend om hun duurzaamheid en weerstand tegen vocht, barre weersomstandigheden, brand en termieten’, zegt de woordvoerder.

Ondanks de crisis is Etex de voorbije jaren blijven investeren in nieuwe fabrieken. De nieuwe Indonesische fabriek volgt op investeringen van Etex voor de divisie ‘hoogperformante isolatie’ in België, de VS en Japan, en voor gipskartonplaten in Brazilië. In twee stappen nam Etex de gipskartonplatendivisie over van Lafarge voor zo’n 1 miljard euro, zijn grootste overname ooit.

Jaarlijks investeert Etex zo’n 230 miljoen euro. Tussen 2014 en 2016 wil de groep in totaal 760 miljoen euro investeren. Ruim de helft gaat naar uitbreiding.

3 Vragen aan Fons Peeters, CEO van Etex

Waarom investeert u in Indonesië en niet in China of India?

In China spelen we enkel doelbewust in op twee nichemarkten: gevelmaterialen en brandwerende materialen. Die zal men daar niet zo snel kunnen namaken. We zijn daar ook vrij succesvol in. India is een bijzonder complexe markt die we tien jaar geleden hebben verlaten. Indonesië biedt daarentegen voor ons zo’n potentieel. Ik ben zeker dat we er nog een derde fabriek gaan bouwen.

De omzet van Etex is Azië is vandaag kleiner dan in Latijns-Amerika en Afrika. Komt daar verandering in?

 Onze omzet groeit er snel maar met 150 miljoen euro blijft hij bescheiden. De nieuwe fabriek in Indonesië zal onze omzet in dat land verdubbelen van 15 naar 30 miljoen euro. De tweede fabriek wordt ook een bruggenhoofd voor de regio. 30 procent willen we exporteren. We kijken ook naar andere mogelijke productielanden in de regio, zoals Maleisië en Vietnam.

Blijft u optimistisch voor 2014 en de jaren nadien? Zonder onvoorziene omstandigheden moeten we door de extra capaciteit en een gunstiger economisch klimaat onze omzet in 2014 zien groeien. 5 procent groei op een vergelijkbare basis is haalbaar. In het voorjaar hebben we door de zachte winter een mooie voorsprong kunnen opbouwen. De komende jaren willen we blijven groeien, maar er zijn wel heel wat onzekerheden in de wereldeconomie.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud