'Etex voelt niet veel van de crisis'

Fons Peeters, ceo van Etex Foto: Emmy Elleboog

De bouwmaterialengroep Etex zag als gevolg van de overname van de gipskartonactiviteiten van Lafarge de omzet in de eerste zes maanden van het jaar stijgen met 53 procent tot 1,586 miljard euro. Op vergelijkbare basis is er een toename met 5,1 procent. De recurrente bedrijfsinkomsten stegen met 32 procent tot 141 milljoen euro. De zwakkere prestatie in Europa in het tweede kwartaal wordt meer dan gecompenseerd door de sterke prestatie op de groeimarkten.

'We hebben dank zij onze wereldwijde spreiding op dit ogenblik niet echt veel last van de crisis. Het eerste kwartaal was zelfs sterk. In het tweede kwartaal loopt het in Europa iets moeilijker. Het VK en Duitsland doen het redelijk, België is stabiel. Frankrijk loopt iets moeilijker. De groeimarkten met landen als Peru, Colombia, Chili, maar ook Indonesië en Nigeria presteren meer dan behoorlijk', licht Fons Peeters, de ceo van de Etex Group, de resultaten toe.

Door de overname (850 miljoen euro in cash) steeg de nettoschuld van de groep van 368 miljoen euro eind juni 2011 naar 1.418 miljoen euro eind juni 2012. In dat cijfer wordt ook rekening gehouden met het recht dat Lafarge heeft om haar resterende participatie van 20 procent in de gipskartonafdeling van Latijns-Amerika te verkopen aan Etex in 2017 of 2018.

Etex wil nu werk maken van de afbouw van de schuld. De ratio schuld/ebitda is opgelopen tot 2,6. De groep wil zo snel mogelijk deze ratio onder de 2 brengen en idealiter in de buurt van 1,5. Op basis van de operationele bedrijfskasstroom van 221 miljoen euro voor de eerste zes maanden (op een vergelijkbare basis gestegen met 5,2 procent) kan dat op een paar jaar tijd. Bij eerdere grote overnames verkocht Etex in zo'n periode ook niet-strategische activiteiten.

De nettowinst van de groep van Etex is gestegen met 124 procent van 49 naar 110 miljoen euro. Daarin zit een gerealiseerde meerwaarde van 36,3 miljoen euro op de 8 procent aandelen Aliaxis die Etex als belegging nog in portefeuille ha. In 2003 werd de bouwmaterialengroep uit Kapelle-op-den-Bos gesplitst in twee bedrijven: Etex en de buizenproducent Aliaxis.

De investeringen binnen het bedrijf stegen van 44 naar 89 miljoen euro. Ze zullen de eerste jaren eerder bescheiden zijn. 'We hebben pas nieuwe fabrieken geopend in Polen en Peru. Voor de toekomst zijn we iets voorzichtiger om te investeren, ook omwille van het onzeker economisch klimaat. De nadruk ligt op de afbouw van de schuld, het commercieel benutten van de extra-productiecapaciteit die we nu ter beschikking hebben binnen en het realiseren van alle mogelijke synergieën met de nieuwe gipskartonafdeling', aldus Fons Peeters.

BNP Paris Fortis, KBC en ING bereiden voor de komende weken de  plaatsing van een retail obligatielening van enkele honderden miljoenen euro voor. Die operatie moet de overbruggingslening van 450 miljoen euro in het totaal van de vorig jaar afgesloten gesyndiceerde lening van 1,3 miljard euro bij een bankenconsortium vervangen. Zowel de banken als Etex willen een diversificatie van die schuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud