Financietoren te koop voor 1,2 miljard euro

De Financietoren ©RV DOC

De Financietoren staat weer te koop. De Nederlandse eigenaar Breevast vraagt 1,2 miljard euro.

Het nieuws staat in La Libre Belgique en wordt bevestigd aan onze redactie.

De toren werd door de overheid in 2004 gehuurd tot 2034. Verschillende openbare diensten huizen erin, waaronder Financiën. Op dit ogenblik betaalt de staat 54,2 miljoen euro huur per jaar.  Bij een verkoop tegen die prijs geeft dat een rendement van 4,5 procent. Of het verkocht raakt tegen die voorwaarden is nog lang niet zeker.

Breevast kocht het gebouw in 2001 van de federale overheid voor 311 miljoen euro en investeerde 300 miljoen euro in de renovatie.  In 2016 werden twee lobbyisten veroordeeld voor gesjoemel bij die verkoop. Breevast en zijn flamboyante eigenaar Frank Zweegers kwamen kort nadien in moeilijkheden. Door de financiële crisis was er evenwel geen markt voor zo’n groot gebouw.

In 2011 waren er ook  plannen van een effectisering, met een zeer brede waarderingsvork van 0,6 à 1 miljard euro. Dat scenario kwam niet van de grond.

In 2012 werd Zweegers genoemd in het dossier van Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel die in opspraak was gekomen. Zweegers heeft altijd ontkend  enige betaling te hebben gedaan aan Audenaert.

Door de lage rente worden nu recordprijzen betaald voor kantoren verhuurd op lange termijn. De Financietoren is niet echt duurzaam en voor de Belgische markt te groot (150.000 m²) en dus moeilijk verhandelbaar. De grote plateaus zijn ook niet meer van deze tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud