Franse toparchitect Nouvel bouwt nieuw congrescentrum op de Heizel

NEO2 is ontworpen door de vermaarde Franse architect Jean Nouvel. ©Neo

Het consortium Cofinimmo/CFE mag Neo II, het internationaal congrescentrum en het hotel op de Heizel, bouwen naar een ontwerp van Jean Nouvel.

Neo II moet Brussel als internationale congresstad voor echt grote ‘conventions’ met 1.500 à 3.500 deelnemers op de kaart zetten.

Het is de tweede fase voor de herinrichting van de Heizelvlakte. Neo, de eerste fase met de bouw van het winkelcentrum en honderden woningen, werd drie jaar geleden toegewezen aan het Franse Unibail-Rodamco, Besix en CFE. 

Er schoten nog twee kandidaten over om NEO II te bouwen. Enerzijds het consortium Willemen/CIT-Blaton/Dewaele/Jan De Nul, met als architect het Deense architectenbureau Henning Larsen en anderzijds Cofinimmo en CFE, met als architect Jean Nouvel.

Het verliezend consortium heeft 15 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing. Nadien staat de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor Neo II niets in weg.

De Franse architect Jean Nouvel kreeg vier jaar geleden al een eredoctoraat van de Universiteit van Louvain-La-Neuve. ©LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA

De toewijzing heeft twee jaar langer geduurd dan verwacht. Toch is het nog alllemaal niet zo vanzelfsprekend dat er snel wordt gebouwd.

De bedoeling was om de inbreng van Brussel voor bouw van het internationaal congrescentrum grotendeels te financieren met de 165 miljoen euro die Unibail-Rodamco bereid was om te betalen om het shoppingcenter te mogen bouwen in het kader van Neo I. De Franse groep is enkel maar bereid dat bedrag te betalen als het helemaal zeker is dat het effectief zal kunnen bouwen.

Ontwerp van Jean Nouvel

Het Congrescentrum is in de visie van zijn architect, Jean Nouvel, een lichtbak gebouwd uit glas en staal die terrasvormig georganiseerd is aansluitend bij het hellende terrein.

Het dak is niet minder dan een hangende tuin die toegankelijk is voor deelnemers aan congressen en voor het hotelcliënteel. De vele werkruimten baden in het daglicht en zijn uitgerust met de meest geavanceerde technologie.

De structurele soepelheid van dit nieuwe Congrescentrum, die onder meer sterk tot uiting komt bij de plenaire zalen, is zo goed als oneindig moduleerbaar zodat het ook in de toekomst tegemoet zal komen aan de verlangens van zijn bezoekers, en dat met een zelden gezien comfortniveau.

Het hotel rijst op langs de Keizerin Charlottelaan aan de uiterste noordkant van de grote terrastuin en vormt daarmee het dak van het Congrescentrum. De 250 viersterrenkamers genieten een prachtig uitzicht op het Atomium en krijgen stuk voor stuk een bijzondere behandeling achter de gevel in optisch glas.

De hoofdlobby van het hotel bevindt zich ter hoogte van de terrastuin en de hoogste verdieping herbergt een bar met panoramisch uitzicht en een dynamisch dak. Het consortium vertrouwt de exploitatie van het hotel toe aan de wereldspeler NH Hotels.

 

Voor Neo I dreigt evenwel grote vertraging omdat mogelijk een deel van de voorbereidende procedure op het vlak van ruimtelijke ordening door Brussel moeten worden over overgedaan. Dat zou twee jaar vertraging kunnen betekenen.

Volgens sommige bronnen heeft Brussel wel een plan B klaar om de bouw van het congrescentrum op een andere manier te (voor)financieren.

Er was ook tot voor kort grote onduidelijkheid of de bestemming op de Heizel zo kon worden aangepast zodat er een hotel kon worden gebouwd. De bouw van het viersterrenhotel met zo'n 250 kamers, is cruciaal om het project via de utibating van het hotel te kunnen rendabiliseren.

Nu het voetbalstadion op Parking C eer vrijwel zeker niet komt, moet er ook worden gekeken hoe de geplande gezamenlijke toegangsweg vanop Ring kan worden bijgestuurd.

Vlaams minister Weyts zal ook eerst willen praten over de verbreding van de Brusselse ring die hij daar in de buurt wil realiseren.

Financiële details zijn officieel niet bekend gemaakt. Volgens onze informatie kost de bouw zelf 150 miljoen euro. Dat kan dus met de eenmalige vergoeding van Unibail-Rodamco worden gefinancierd.  Het hele contract (met onder meer onderhoud,...) loopt over 20 jaar en kost 230 miljoen euro. Over die periode zouden er ook wel inkomsten zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud