Advertentie

Gentse bouwgroep lonkt naar renovatie Notre-Dame

In Antwerpen renoveerde Denys de Sint-Carolus Borromeuskerk. ©BELGA

Het bouwbedrijf Denys hoopt met zijn beeldhouwrobots een deel van de renovatie van de afgebrande Notre-Dame te kunnen uitvoeren. ‘De Fransen hebben hun handen al vol.’

Johan Van Wassenhove, de CEO van de Oost-Vlaamse bouwgroep Denys, heeft zijn teams in Parijs de opdracht gegeven een dossier voor te bereiden. ‘Het is nog zeer vroeg, we zullen moeten zien hoe het evolueert’, zegt Van Wassenhove. ‘Maar de grote Franse bouwaannemers zitten op korte termijn aan de limieten van hun capaciteit. Misschien kunnen ze de hulp van de Belgen gebruiken om de kathedraal snel weer op te bouwen.’

Nadat maandagavond een groot deel van de Notre-Damekathedraal in Parijs in vlammen was opgegaan, beloofden Franse geldschieters al bijna 1 miljard euro voor de heropbouw. President Emmanuel Macron wil de kathedraal tegen 2024 in ere herstellen, maar volgens Van Wassenhove wordt het moeilijk om in eigen land voldoende bouwcapaciteit te vinden.

‘Geld lijkt geen probleem, maar door een paar grote infrastructuurwerken zitten de Franse bouwbedrijven al met goedgevulde orderboekjes’, zegt de ondernemer. Hij verwijst naar de bouw van het Grand Paris-metronet rond Parijs, dat met een kostenplaatje van meer dan 20 miljard euro tot de grootste infrastructuurwerken ter wereld behoort. ‘Ik denk dat de grote Franse aannemers wat te weinig capaciteit zullen hebben. Dat biedt kansen om als kleine garnaal een stukje van de renovatie op ons te nemen.’

Beeldhouwen op maat

Denys mikt niet op de algemene aannemingswerken voor de Notre-Dame, maar wel op niches, zoals het beeldhouwen van stenen op maat. De groep, die ook tunnels graaft en pijpleidingen aanlegt voor gas en water, is gespecialiseerd in de renovatie van historisch erfgoed. De lijst van historische gebouwen die Denys in ons land renoveerde, oogt indrukwekkend.

In Gent nam de bouwgroep het Gravensteen, het stadhuis en de Sint-Pieterskerk onder handen. In Mechelen renoveerde Denys de Sint-Katelijnekerk, in Antwerpen de Handelsbeurs en de Sint-Carolus Borromeuskerk nadat die in 2009 door een brand getroffen werd. In Brussel stak Denys de Bozar, de Muntschouwburg en de kerk van Laken in een nieuw jasje.

Met de Notre-Damekathedraal in Parijs ziet Van Wassenhove een kans om ook in renovatie een stukje van de Franse markt te veroveren.

Voor de renovatie van historische gebouwen beperkte Denys zich voorlopig tot de Benelux. Met het dochterbedrijf Denys France is de groep wel al aanwezig in Frankrijk, maar vooral voor de aanleg van gasleidingen, waarvoor het een groot contract binnenhaalde bij de netbeheerder GRT Gaz. Met de Notre-Damekathedraal in Parijs ziet Van Wassenhove een kans om ook in renovatie een stukje van de Franse markt te veroveren.

Voor de Notre-Dame zal een architectuurwedstrijd worden uitgeschreven. De vraag is of de Fransen zullen kiezen om de kathedraal in haar oorspronkelijke staat te herstellen of dat ze het bouwwerk een moderne toets meegeven, zoals eerder bij het Louvre het geval was. ‘Als ze het gebouw in zijn oorspronkelijke staat herstellen, is veel steenhouwwerk nodig’, zegt Van Wassenhove.

‘Onze Belgische steenhouwerij en robotinstallatie kunnen beelden en stenen op maat uithouwen. Technisch zien we geen obstakels. De vraag is in hoeverre de Fransen ons zullen toelaten op hun markt. De Franse politiek heeft de neiging de eigen bedrijven af te schermen, waardoor het moeilijk is er voet aan de grond te krijgen. Dat ze snel willen gaan met de renovatie van de Notre-Dame, verandert de zaak misschien.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud