Advertentie
Advertentie

Ghelamco: 'Brusselse belastingbetaler riskeert verstrekkende gevolgen'

Maquette van het Eurostadion. ©BELGA

Ghelamco vraagt overleg met de stad Brussel in plaats van 'stoere' verklaringen om de erfpachtovereenkomst voor het Eurostadion zomaar stop te zetten. Anders dreigen 'verstrekkende gevolgen' voor de Brusselse belastingbetaler.

De Brusselse gemeenteraad buigt zich morgen over een machtiging om de erfpachtovereenkomst met vastgoedontwikkelaar Ghelamco voor het Eurostadion stop te zetten. Ghelamco verkreeg twee jaar geleden een 99 jaar lange erfpacht voor het beoogde bouwterrein - parking C van de Heizel - en dat voor één symbolische euro per jaar. De Brusselse meerderheid vraagt nu een machtiging voor de stopzetting daarvan, 'indien mogelijk in onderling overleg, zo niet via gerechtelijke of administratieve procedures'.

In een persbericht daags voor de gemeenteraad reageert Ghelamco 'verrast' op het voornemen om 'zonder voorafgaandelijk overleg' de erfpacht op te zeggen. 'Ghelamco roept de stad Brussel op om, vooraleer te beslissen, alle gevolgen goed in kaart te brengen. De Brusselse belastingbetaler riskeert anders opgezadeld te worden met verstrekkende gevolgen van een ondoordachte beslissing', meldt het persbericht.

Procedures

Wat die verstrekkende gevolgen kunnen zijn, laat Ghelamco-bestuurder Philip Neyt in een reactie in het midden. Al verwijst hij naar 'procedures waar niemand beter van wordt'. Volgens Neyt is dat niet als een dreiging bedoeld, wel als een omroep om samen te zitten vooraleer Brussel iets beslist.

'De erfpachtovereenkomst houdt in dat je samen alle oplossingen bekijkt voor zaken die logischerwijze kunnen mislopen', aldus Neyt. Ghelamco slaagde er niet in de benodigde vergunningen voor het Eurostadion te verkrijgen. 

Neyt vindt het alvast 'redelijk arrogant om een volmacht te vragen om de stekker eruit te trekken'. Volgens hem speelt electorale koorts een rol. 'Men doet stoer met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen dit najaar. Dat maakt het klimaat vandaag niet ideaal om te overleggen. Maar op bepaalde vlakken staan wij wel sterk. Zo hebben wij al heel wat kosten gemaakt. Daarom is het logisch om een oplossing te zoeken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud