Advertentie

Goed nieuws voor isolatieschaarste

Door het gebrek aan MDI is er ook schaarste aan isolatiemateriaal voor de bouw ©JEROEN OERLEMANS/Hollandse Hoogt

Het Duitse bedrijf Covestro start de productie van MDI opnieuw op. MDI is een grondstof voor de productie van hardschuim, een isolatiemateriaal voor de woningbouw. Daarvan was een tekort ontstaan.

Europa, het Midden-Oosten en Afrika kampen al een poos met een tekort aan polymerisch MDI (methyleendifenyldi-isocyanaat). Dat is een belangrijke grondstof voor de productie van polyurethaan hardschuim (PUR) dat wordt gebruikt al thermisch isolatiemateriaal in de woningbouw en in koelkasten.

Dat heeft onder meer te maken met productieproblemen bij de twee MDI-producenten Covestro en Huntsman.

Covestro start opnieuw op

Covestro laat nu weten dat het de productie in zijn Duitse site in Brunsbüttel opnieuw opstart. De chemiepoot van Bayer die in 2015 naar de beurs werd gebracht, waarschuwt er echter voor dat de bevoorrading van MDI als gevolg van de hoge vraag nog enige tijd 'gespannen zal blijven'.

Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan een capaciteitsuitbreiding van MDI op zijn site, maar moet tegelijk 'voorbereidingen treffen voor een wettelijk verplichte onderhoudsstop voor zijn Duitse fabriek'.

Problemen in de bouw

De nooit geziene schaarste van de afgelopen maanden aan de basisproducten PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) - in plaat- en schuimvorm goed voor 90 procent van alle isolatie in de bouw - brengt de geplande opleveringsdatum van steeds meer gebouwen in het gedrang en leidt tot heel hoge prijzen.

Door het tekort aan grondstoffen liggen ook de fabrieken van eindproductproducenten als Recticel en Unilin een deel van de tijd stil. Honderden bouwvakkers uit de isolatiesector zijn economisch werkloos.

Of met de heropstart van de Covestro-fabriek het schaarsteprobleem op korte termijn is opgelost, valt te betwijfelen. Volgens insiders is momenteel een derde van de wereldwijde productiecapaciteit van MDI niet beschikbaar.

Huntsman kampte met opstartproblemen van zijn fabriek na een onderhoud eind april. In de productiefabriek van Wanhua in China brak eind vorig jaar brand uit met een dodelijk slachtoffer waardoor de fabriek een hele tijd stillag. Ook Dow en BASF hadden problemen met de heropstart van fabrieken na onderhoud of kampten met productieproblemen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud