Griekenland verplettert winst Lafarge

Foto: Guillaume Plisson ©BLOOMBERG NEWS

De nettowinst van Lafarge, de grootste cementenproducent ter wereld, is in het tweede kwartaal van 2012 in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar, gedaald met 80 procent tot 57 miljoen euro. Dat is het gevolg van eenmalige lasten voor de crisis in Griekenland en herstructuringskosten. Lafarge blijft op schema om zijn doelstellingen voor 2012 te halen.

De omzet steeg met 5 procent tot 4,261 miljard euro. Dat is beter dan verwacht. De ebitda klom met 8 procent tot 1.007 miljard euro. De bedrijfwinst ging 11 procent hoger tot 755 miljoen euro.

De groep schrijft in het voorbije kwartaal 200 miljoen euro af op haar Griekse activa.

In de eerste zes maanden van 2012 werden daarnaast ook voor 148 miljoen euro herstructureringskosten gemaakt. Dat droeg bij tot 170 miljoen euro aan kostenbesparingen in het tweede kwartaal. Lafarge zegt op schema te zijn om in 2012, zoals gepland, in totaal 400 miljoen euro aan kostenbesparingen te realiseren.

Exclusief de eenmalige kosten bleef de nettowinst van Lafarge met 294 miljoen euro (1,03 euro per aandeel) stabiel.

De schuldgraad van de groep kwam eind juni uit op 12,55 miljard euro. Dat is vrijwel onveranderd in vergelijking met eind maart, maar wel 12 procent lager dan een jaar eerder. In het voorjaar kregen leningen aan Lafarge door de torenhoge schulden het junkstatus.

Lafarge werkt hard om die schuldgraad terug te dringen. Die ontstond vooral door de te ambitieuse en te dure overname van het Egyptische Orascom. Lafarge wil de nettoschuld terug brengen tot minder dan 10 miljard euro zo vroeg mogelijk in 2013.

Lafarge blijft van plan om voor dit jaar in totaal 1 miljard euro aan activa te verkopen. In het eerste kwartaal was dat 71 miljoen euro. In het tweede kwartaal werd evenwel niets verkocht.

Als wereldwijde marktleider voor cement gaat Lafarge nog steeds uit van een groei van de markt met 1 à 4 procent. GBL, de beursgenoteerde holding van de Waalse miljardair Albert Frère, is voor 21 procent eigenaar van Lafarge.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud