Advertentie

Half miljard voor 5.000 miniappartementen

Initiatiefnemer en oprichter van A-Star Group Ben Van Loo. ©Patrick Luysterman

A-Star Group uit Mechelen wil in Europa op een termijn van drie à vijf jaar 5.000 studio’s ontwikkelen van 17 à 18 m² om te verhuren voor maximaal een jaar. Het is een ambitieus project van een half miljard euro.

De initiatiefnemer Ben Van Loo deed de inspiratie voor het ambitieuze project op toen zijn zoon in Londen studeerde. ‘Hij huurde maar een deel van het jaar. De rest van het jaar werd het appartement verhuurd aan zakenmensen, toeristen,... Maar ik vond dat het nog veel professioneler kon.’

Van Loo is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is een van de stichters van Xior, de beursgenoteerde specialist voor studentenhuisvesting (lees inzet).

A-Star Group heeft de ambitie een internationale marktleider te worden in de verhuur op korte, middellange en lange termijn (maximaal een jaar). De bewoners van de zowat 200 studio’s per gebouw kunnen op het gelijkvloers gebruikmaken van gemeenschappelijke ruimte.

Profiel ben van loo

A-Star Group werd eind vorig jaar opgericht met een eigen vermogen van 28,3 miljoen euro. Het bedrijf is in handen van Ben Van Loo (51) en zijn echtgenote. Hij maakte fortuin in de autohandel en nadien in het vastgoed. In december 2015 bracht Van Loo Xior, de specialist in studentenhuisvesting, naar de beurs. In augustus vorig jaar verkocht hij zijn participatie van 47 procent in Aloxe, dat 27,8 procent in handen heeft van Xior. Tegen de recordniveaus van toen moet dat hem zo’n 25 miljoen euro hebben opgeleverd.

Tegen betaling kunnen ze gebruikmaken van extra diensten. Het concept is een alternatief voor wie de klassieke hotels beu is. De doelgroep zijn expats, zakenmensen, toeristen en tijdelijke verblijvers.

Is A-Star Group niet bang van Airbnb, het kamerverhuurplatform dat van iedereen een potentiële hoteluitbater maakt? ‘Nee, we willen Airbnb net professionaliseren, zoals we dat deden in de studentenhuisvesting. We gaan voor scherpe prijzen. We worden de Ryanair van de studio’s mét kwaliteit’, zegt Van Loo.

De ondernemer mikt op een gemiddeld maandelijks netto-inkomen van 600 à 700 euro per wooneenheid.

De zeer korte termijn schrikt Van Loo niet af. ‘Het komt er vooral op aan een zeer goede mix te creëren tussen korte en iets langere termijn, zodat de bezettingsgraad zo hoog mogelijk is.’ Schaalgrootte (minstens 6.000 m²) is belangrijk om zo’n project te doen slagen. Daarom komen enkel Europese grootsteden in aanmerking.

18 m²
De studio's hebben een bewoonbare oppervlakte van 17 à 18 m².

Een eerste project is in aanbouw in Antwerpen in de Pelikaanstraat, vlak bij het hart van de diamantwijk. Een tweede volgt binnen zes maanden in Diegem, vlak bij de luchthaven. Er wordt ook al gekeken naar Amsterdam, Parijs, Rijsel, Barcelona, Berlijn,... Het liefst van al steden met een hst-station in de buurt.

De voorkeur gaat naar de overname van bestaande gebouwen. Die kunnen in zes maanden tijd worden omgebouwd.

De uitbating van de verhuur wil Van Loo zelf in handen houden. Hij laat een app ontwikkelen om het beheer goedkoop en efficiënt te houden. Toch vergt een gebouw al snel zeven à acht medewerkers.

Het reuzeproject wordt ook zeer kapitaalintensief. Tegen gemiddelde investeringskosten van 100.000 euro per wooneenheid gaat het om 500 miljoen euro.

In het buitenland zoekt Van Loo lokale partners voor de vastgoedontwikkeling. Op de vastgoedbeurs Mipim in maart kon hij al interessante contacten leggen voor de Franse en de Spaanse markt.

In de komende weken wil A-Star Group 10 miljoen euro ophalen door de private plaatsing van een eerste obligatie. Het is niet de bedoeling de ontwikkelde panden door te verkopen. Mogelijk worden ze later ondergebracht in een privaat vastgoedfonds. Er zijn niet onmiddellijk plannen voor een beursgang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud