Hekkenbouwer Betafence in Amerikaanse handen

©rv

De Amerikaanse private-equityreus Carlyle legt zo in enkele dagen tijd de hand op twee Belgische topbedrijven. Eerder nam hij ook de Belgische specialist in luchtvaartsignalisatie ADB Safegate over.

De dealmakers van The Carlyle Group hebben een Belgische dubbelslag binnengehaald. Afgelopen weekend werd de overname van de ADB Safegate beklonken. Vandaag komt daar ook de de hekwerkspecialist Betafence bovenop, vernam De Tijd van verschillende bronnen.

Betafence ontstond als de afgesplitste omheiningsdivisie van de Zwevegemse staaldraadgroep Bekaert. Het bedrijf wordt sindsdien gecontroleerd door de private-equityreus CVC en kende een forse groei, onder meer via de overnames van Secure USA en het Britse Hesco. Recent werd de hele groep omgedoopt tot Praesidiad met hoofdkantoor in Gent.

De groep was goed voor een omzet van 420 miljoen euro en een ebitda van 60 tot 70 miljoen euro. Ze telt ruim 1.500 werknemers. CEO Michele Volpi liet begin dit jaar verstaan dat er investeerders werden gezocht om in vijf jaar door te kunnen groeien naar een groep met 1 miljard euro omzet. Carlyle gaat nu die uitdaging aan.

ADB

Het Belgische ADB verkoopt in alle hoeken van de wereld luchthavenverlichting en bebakeningssystemen. ©adb

Carlyle won ook de strijd om de wereldleider in luchthavenverlichting en andere luchthavensignalisatie ADB. Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt, maar volgens persagentschap Reuters zou het gaan om 900 miljoen euro, inclusief schulden.

Het Parijse investeringsfonds PAI betaalde vier jaar geleden 210 miljoen euro voor ADB. Sindsdien kocht het heel wat aanverwante bedrijven, waaronder het Zweedse Safegate. Daardoor groeide het bedrijf tot een omzet van ruim 350 miljoen euro met 900 werknemers.

Een groot deel daarvan werkt nog in Zaventem, waar Adrien de Backer het bedrijf in 1920 oprichtte. Nu heeft het bedrijf ook productievestigingen in Duitsland, de VS en China. Van daaruit worden gespecialiseerde systemen voor luchthavens geleverd aan meer dan 2.500 luchthavens in de hele wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect